Den 10 september 1999 satt jag svettig i morronsoffan hos SVT Gomorron Sverige. Vilket märks i videklippet nedan. Mitt emot mig log Marianne Rundström. Hon var för hela svenska folkets räkning nyfiken på nyttan med bredband.  Naturligtvis var VHS-bandaren på hemma (en slags inspelningsmaskin med kassettband). Egentligen hade jag tänkt ladda upp inslaget med mig på pricken 10 år efter jag sa det jag sa. Men nu blir det lite tjuvstart.

Jag tänkte klippet kunde vara en kul intro till Joakim Jardenbergs och Jessica Ritzéns inhopp hos Gomorron Sverige klockan 7:48 i morgon bitti. Dom skall i och för sig prata om ”Makten och öppenheten – borde myndigheterna släppa all info fri?”. Och det kan ju verka långsökt att blanda in mitt, Jockes och många andras, tugg om bredband för 10 år sen. Men det finns en klar poäng.

Min nervositet i soffan 1999 grundade sig lite grann på att jag aldrig varit i ett sånt medialt rampljus förut. Men framförallt berodde oron på att det är så svårt att få folk att våga göra något, i det här fallet bredband, utan att riktigt kunna veta vart det leder.

Alltså, vi var många som i grund och botten tyckte det (då bredband, nu sociala medier) handlar om mänsklig kommunikation. En utgångspunkt som lirar fint i Judith Wolts suveräna inlägg förra veckan ”Sociala medier möter behovspyramiden”. Judith avslutar nämligen med ”Helt enkelt vårt behov av att kommunicera”.

OK, då vi visste att det skulle bli kommunikation, eller snarare konversation. På den tiden handlade snacket om bredbandens vara eller inte vara. Och som vanligt lyste (ledande) politikers visioner med sin frånvaro. Kanske anade dom att det som Joakim och Jessica lyfter fram i morgon skulle dyka upp i framtiden. Det vill säga nu. Men jag tror inte toppolitikerna ens funderade på att tänka så långt. Och det har dom inte nu heller.

Så jag önskar J&J lycka till i morgon! Vi vet inte vart öppenheten leder. Men visst fasiken blev livet både bättre och intressantare med bredband. Samma sak gäller öppenheten.

Det vore om inte annat kul att höra dina reflektioner från det jag säger i klippet nedan.Finns också annonsfritt hos Vimeo (jag bjuder) och på YouTube (som fler mobila plattformar klarar av). Stämde det? Hur tänkte du då? Hur tänker vi nu?

Själv harvar jag på, men numera med fokus på skolpolitiken. Som även den bör läggas ner. Mer om det senare.