[Updated with this breif English summary (Google translation is fairly OK): A few days ago Swedish management magazine Chef published a story asking the questions if managers should tweet? The magazine asked two ”experts”, neither that to my knowledge are Twitter users. Chef also provided a short list of ”twittering managers”, dominantly popular celebrities and media personalities].

Tidningen Chef toppar sin webbplats timligt (nåja) med den retsamma frågan ”Skall chefen använda Twitter”? Lätt sur över att det som jag hellre ville duellera om får komma före det Chef ville ha en duell om retas jag tillbaka lite här. Så här lyder ingressen: ”Alla pratar om Twitter. Men vad är det? Och ska chefen använda det? Läs vad experterna tycker”.

Vilka äro då ”experterna”? Om vi börjar med svenskarna så är Hans Gennerud, VD för pr-byrån Gullers grupp ut först med sitt råd, som i sin publicerade helhet lyder:

”Det kan vara utomordentligt positivt. Om man är vd eller har en verksamhetsledande roll och redan har ett personligt varumärke får man snabbt fans som följer det man skriver. Det är ett bra sätt att odla sitt nätverk. Tanken är att man ska vara generös och bjuda andra på kunskap och reflektion. Man har också möjlighet att stämma av med människor som man inte har en fysisk relation med”.

Det var som tusan. Man får snabbt ”fans”. Ligger förmodligen massa erfarenhet bakom den insikten. Konstigt nog så hittar jag inte Hans Gennerud i vare sig Twitter, eller några träffar vid en sökning på honom i Twinglys mikrobloggsök. Men det skall kanske vara så att en pr-konsult skall verka utan att synas. Något som Steve Rubel, Director for Insights at Edelman Digital aka @steverubel, inte verkar ha fattat. Eller fattat annorlunda. Fast, han är ju inte VD.

Nåväl, den andra svenska experten är Frida Nordström, chef för pr-byrån Prime M2. Hon citeras säga ”Naturligtvis kan du som chef använda twitter. Det enda du bör ha i minnet är att vem som helst kan ha din twitterfeed som skvalunderhållning. Precis som i det analoga livet handlar det alltså om att inte försäga sig eller bli misstolkad”, och ”Det kan hjälpa dig att hålla dig a jour, du kan säkert hitta många av dina favoritmedier på twitter. Informationen kommer till dig istället för att du själv behöver söka upp den på ett antal olika sajter”. Även där är det som tusan. ”Skvalunderhållning” och ”favoritmedier på Twitter”. Noterar i förbifarten att Frida Nordström vare sig verkar finnas på Twitter eller poppa upp i ett Twinglysök.

Om vi sidsteppar lite till USA, så inleder Chef med ett uttalande 2005 om ”bloggar” från Jonathan Schwartz, vd för Sun Microsystems. Intressant, eftersom just Twitter lanserades först i mars 2006. Likväl har Schwartz en egen blogg och twittrar på @sunCEOblog. Häromdagen träffade jag en av hans svenska medarbetare, som inte bara uppskattade möjligheten att följa chefens (mikro)bloggande. Utan också att han faktiskt får svar om han mejlar högste chefen.

I övrigt tipsar Chef om följande svenska kvittrare: Robyn, Alex Schulman, Ebba von Sydow, Anders Timell, Jan Helin, Thomas Mattson och Peter Stordalen. Tack! Nu blir det ännu lättare att övertyga vanliga chefer om mikrobloggandets värde (obs ironi). Om du undrar varför jag bara länkar till Peter Stordalen så beror det på att Chef länkar inte till Twitter, utan till mintwitter.se, som enligt egen utsago är ”twitting for dummies. Vi gör det enkelt för dig. Först har vi delat in twittrarna i olika kategorier. Sedan har låtit våra duktiga redaktörer filtrera fram de allra bästa twittrarna ur varje kategori”. Kategorierna, det är Musik, Film, Mode, Politik, Humor, Sport, Kändisar, Kultur och Twittertoppen. Jag avstår från att ens länka till den tjänsten i det här sammanhanget.

[Uppdatering 2009-04-19: @ljosefss kvittrar idag att även DN publicerar Genneryds svar på två frågor om Twitter. Jag får ett intryck av att notisen, signerad Maria André, är en avskrivning av artikeln i Chef].

Transparent sidnot, jag har vid flera tillfällen genomfört föreläsningar åt Gullers grupp.