För snart ett år sen bloggade jag om den otroligt häftiga demon av det icke lanserade Tonchidot. Där kunde man titta på verkligheten genom iPhonens kamera och få den förstärkt med taggar och geobaserad information. Eller som det heter på engelska ”augmented reality”.

Nyss twittrade @perfal om Layar som lanseras på riktigt i Nedeländerna. Layar finns än så länge bara för Androidplattformen. Nu råkar jag ha en HTC Magic med Android i. Men liksom att Apple låst sin ”Appstore” på sitt sätt, så har Android låst sitt ”Market” på sitt sätt. En sak jag inte hade en aaaning om innan jag började använda HTC:n. I det här fallet släpper utvecklarna Sprxmobile appen först enbart för Market i Holland.

I demon nedan kan du se hur dom redan från början mekat in tjänster från ett antal leverentörer som bostadsförmedling, bank och hälsovård. Jisses vad detta är spännande!

Inom parantes bör du notera att jag fick tipset via en person i skolans värld! Per Falk (Pellepedagog) är ICT-rådgivare i Nacka gymnasium, en av dom skolmänniskor som är mer uppkopplad och på än dom flesta i reklam/PR-bubblan. Gissa om många svenska skolungdomar kommer få jobba med det här verktyget i höst. För mobila läromedel är superhett i skolans värld.

[Uppdatering 2009-07-06: larmats kvittrar om accrossair Nearest Tube, en kommande app för iPhone som genom kamerabilden visar vägen till närmaste Tube-station.]