imageBloggkartan här är tagen från Twingly Report Sweden, november 2007. Den är ett exempel från den växande skara verktyg som analyserar och presenterar det som sägs i sociala medier. Grundbehovet är naturligtvis att man (ex ett varumärke) vill veta hur snacket går om en. En extrem form, på det personliga planet är "egosurfing", dvs man söker själv på sitt egna namn. En exrempunkt åt det andra hållet är när man (företaget/organisationen) tar hjälp av konsulter för att få en mer sofistikerad insyn i konversationerna. I en ideal värld skulle naturligtvis dom traditionella mediebevakningsföretagen lett utvecklingen av den formen av tjänster.

image Jag är ingen expert inom området, men det känns som att andra uppstickare är före när det gäller att förstå nya analysbehov och utveckla spännande verktyg. Dessutom på ett, för branschen, öppet sätt. Mitt intryck är också att i Sverige är det Twingly som leder ligan. Både när det gäller att analys och presentation. En annan läckerbit är Twinglys skärmsläckare med realtidsrapportering från bloggosfären.

image Men, det som fick mig att skriva det här inlägget var en länkdump från Steve Rubel (på Edelman PR), som innehåll en referens till trendpedia. För att testa gjorde jag en jämförelse mellan Twitter, Jaiku och Pownce. Det är tre vansinnigt intressanta "microbloggar", kallas ibland även för "presence apps". Enligt trendpedia är det helt klart Twitter som dominerar generellt. Även om min magkänsla säger att bland många trendsetters så är Jaiku hetare.

image Fast, det är lätt att göra väldsamt vådliga saker om vi inte tänker oss för. Det ser läckert ut, men vad är det vi ser? För att illustrera det gjorde jag också en sökning på Schulman, Blondinbella och Jinglei. Den senarare tog jag med för att Xu Jinglei, en otroligt populär skådespelerska i Kina, enligt flera bedömare har en av världens största/inlänkade bloggar. Det är alltså lite "hallåååå" att jämföra Schulman och Blondinbella med henne. Riktigt illa är det dessutom i trendpedia, eftersom Jinglei knappt har några träffar och ingen av dom har speciellt många.

I teorin behöver vi inte vara statistiker för att ifrågasätta hur trendpedia fungerar och vad verktyget egentligen utgår ifrån för datakällor. Dessutom vet vi inte vad som sägs om dom begrepp vi söker på (ett relaterat verktyg som mäter attityderna kallas sentiment analys). Men i praktiken är det få som bryr sig om sådana detaljer. Vi kan alltså lätt lura oss själva, eller?