Lite snävt, selektivt och anekdotiskt kanske, men jag anar att crowdsourcing seglar upp som ett växande handlingsalternativ. På kort tid har jag bloggat om mitt experiment på TEDx Stockholm, Word Public Relations Festival 2010 och nu ett par grejor till – i Almedalen.

Dels är det Erik Sellström (driver bla ninget Digitala Staten) som ber om input till hans debattinlägg på seminariet Offentlig Förvaltning 2.0. Så här skriver Sellström:

”Det skulle vara häftigt att få input från dig till mina 10-12 minuter i Almedalen. Vad ser du som viktigt att trycka på? Hur ska vi hantera det jag gärna, lite dramatiskt, kallar den digitala samhällsomvälvningen? Vill du passa vidare något till de som sitter med e-delegationen så kommer Mats Odell att vara på plats”.

Sen är det projektet Makten och Öppenheten. Joakim Jardenberg bloggade nyss om dess smygstart i kommande Almedalen, och citerar bland annat en av initiativtagarna:

”Vi efterlyser nu ett antal förslag till granskningar och/eller databearbetningsprojekt som leder till ökad öppenhet och information om vad våra makthavare sysslar med och har fattat beslut om. Har du idéer, eller vill vara med mycket eller på ett hörn, mejla till makten@makthavare.se (så bjuder vi in dig till vår gemensamma arbetsyta).”

Det sistnämnda verkar inte så öppet (”gemensamma arbetsyta” låter slutet) och verkar gammal (”mejla till”), men det blir nog mer transparent och socialt framledes (jocke roddar ;). I så fall har vi mer kött den crowdsourcade soppan.

Vad heter för övrigt ”Crowdsourcing” på svenska”?