[Uppdaterad, med rätt info om demoplattformen nedan] Ocean Observations bjöd som vanligt (jämför aprilfrukosten) en suveränt snygg och smakfull frukost (se video nedan). Det var helt fullt, runt ett 70-tal gäster, varav ett tiotal på ståplats. Jag snackade lite med ett par kvinnor från Telia, en kille från Ericsson och Peter Sandberg från Moyume. Inledningsvis mina snabba anteckningar av det som sades. Efter det några än snabbare reflektioner från mig.

Själva seminariet öppnades av Sofia Svantesson (grundare och VD). Hon kommenterade Internetworlds tankar om mobilt som nyligen var ”sitt stilla i båten”. Ocean Observatons menar att mobilen är ju nåt alla alltid har med sig, och vill man ha en nära kontakt med sina kunder så gäller det att utnyttja mobilen. Hon pekade också på behovet av tjänster när man är ute och reser. Idag känns det som att så fort man kommer utomlands blir allt mobilt svindyrt. Så länge det ser ut så, så bromsar det idéer. Tex att i stället för att få SMS typ ”välkommen till Tyskland, här kostar det skjortan att använda sin mobil” så kan det bli ”välkommen, här är tre länkar till intressanta grejor”.

Björn Eriksson (industridesigner) tog över under rubriken ”Mobile web – bigger than browser”. It’s a primal thing, human comes with a phone. Nästan som en protes, förlängning av oss själva. Fundera på oss själva, vad gör vi om vi glömmer mobilen hemma? Typ, vänder och hämtar den. Dom grundläggande byggklossarna är på plats. Exempel i Sverige har ju operatörerna erbjudit prisplaner med fast surfkostnad. Vidare, dom uppkopplade beteendena börjar bli etablerade. Data finns ”hemma”, det digitaliserade livet är en verklighet. Här och nu, vi gör om vårt liv efter dom handhållna terminalerna. ”Kan jag inte göra det nu så får det vara”. Betakulturen, vi vill ha det nya och vi vill ha det nu, även om det inte funkar fullt ut. Kartan ritas, märk ut ditt område nu. Var skall man börja? Hitta behoven, vad kan man göra utifrån dom? Glöm inte bort den känslomässiga biten. Det finns massor att lära och inspireras av från Japan. Anhängare (eng. fans) + direkterbjudande = lyckad mobil marknadsföring, ex i fallet BMW. Tre ”user mindsets”. The impulsive visitor; The Time killer; (missade den tredje). Friendgames (”kött-LAN”).

Anna Grandt (chef för interaktionsdesign). Transformation, not translation. ”Det handlar om att tänka om lite” när man gör det mobilt. Design för den känslomässiga upplevelsen är centralt. Tänka på hur man framstår i mobilen. Startsidan är ditt skyltfönster. Se över navigeringen, många klick kan vara krångligt och upplevas som dyra (majoriteten har ju inte fast plan). En liten skärm är ingen ursäkt för en dålig varumärkespresentation.

Sofia återkommer och beskriver tre fiktiva case, H&M, IKEA och Allt om Mat (Bonnier). Hon var nyligen i Japan, slogs av att H&M på sin kommande flagship store hade en stor skylt som sa ”mobile.hm.com”, när får vi se det i Sverige? En kollega gav idén till ”size locator”. Vi fick se en liten film där man knappar in PLU-koden (alla varor har ju ett nummer) och får fram i vilka butiker plagget finns i rätt storlek. De visade också en rätt avancerad iPhone-appidé för IKEA. Där man går runt i varuhuset, shoppar parallellt i phonen, ritar ett rum, får inspiration, hittar varorna, med mera. Till sist, utifrån vinkatalogen från Allt Om Mat. Appen fanns på riktigt, Sofia demonstrerade den live genom att koppla iPhonen en Nokia N82 till projektorn. Hon sökte i katalogen (på land och prisvärdhet), plockade fram några viner och vi såg kvalité, etc.

Så här en dryg halvtimme efteråt är jag än mer övertygad om att Ocean Observations KAN göra snygga (och effektiva) saker för våra mobiltelefoner. Jag slogs också att även idag så var det iPhone som stog i fokus på terminalsidan. För min personliga del var det inte så mycket nytt, men jag inser behoven att påminna om trenden mot mer mobilt och att uppleva inspirerande exempel och praktifall. Saknade möjligen lite om tankegångarna till en post-hemsidesmiljö där appar och mobila plattformar. Liksom en smakprov på den väg av alternativ till Apples mobila miljö som just nu är på gång från tillverkarna av såväl operativsystem som hårdvara för mobila lösningar. Jag trodde att dom själva skulle filma/streama seminariet så jag hade inte förberett någon filmning av själva presentationen. Men jag spelade in frukostmiljön, som är sevärd bara den. Förutom minglet och buzzet som jag tyvärr fick avstå från denna gång. Tack!