Länge har jag tänkt att PR-folket har det nog bättre förspänt än kollegorna på reklam/annons-avdelningarna när det gäller Webb 2.0 och sociala medier. Det gäller naturligtvis inte alla. Men på något sätt känns det som att den förra yrkesgruppen är förinställd på att det huvudsakligen är andra (medierna) som för vidare och deriverar budskapet. Naturligtvis poppar det dagligen upp massor av spännande satstningar och expireriment från alla möjliga håll. Inklusive dom som dyker upp utan traditionell marknadsföringskoppling över huvud taget.

Förrförra veckan lanserade GM Europe sitt nyhetsrum för Sociala medier. Jag fick reda på det (som vanligt :-) via Neville Hobson som både bloggat om det och konverserat med Shel Holz i flera avsnitt av For Immediate Release. GM var tidigt ute med att både blogga och podcasta. Nu tar dom ett rejält kliv vidare – dessutom sker det i Europa. Fredrik Wackå gjorde raskt en snygg sammanfattning på svenska. Själv vill jag också poängtera att GM i sitt Social Media Newsroom (som alltså fått en egen .info-domän) klart och tydligt genom en Creative Commonslicens 3.0 ger en signal till dom initierade att där är det bara att återanvända GM:s material. (Något som våra medborgarägda icke-kommersiella public service företag drar sig för).

Skärmdump från GM Europe Social Media NewsroomMed ”initierade” menar jag besökare som genom en snabb blick kan se och förstå vad som erbjuds. Tyvärr är min erfarenhet att alltför många äldre (och erfarna) marknadsförare och journalister inte greppar speciellt mycket. Möjligen förstår dom ”Print this page”, ”Multimedia downloads” och ”Our recommended links”. En och annan kanske blir förvånad av att det finns en ”blog roll”, eftersom blogging verkar vara så himla onödigt tidsslöseri. Kanske ”Tag cloud” ser spännande ut, fast ”wong it” är nog nåt obegripligt. Poängen är dock att vi är en växande skara som dreglar över GM:s nydanande satsning.

Och dom är inte ensamma. I Ciscos nyhetrum har såväl journalister, bloggare som andra typer av sociala mediaktörer länge kunnat följa flödet via RSS och betygssätta det som Cisco säger. Och i förra veckan publicerade dom ”Social Media Release: Cisco connected life contest”. Alltså inte ett pressmeddelande, utan ett släpp för sociala medier. Med share-funktionalitet, embedstöd och trackbackadress (för dom som förstår). Shel Hobson sätter det här exemplet i ett större sammanhang (och påpekar att HP var före).

Virgin Entertainment Group valde en mer radikal riktning när dom förra veckan lanserade en social mediesajt. Sajten VirginMedia Mashup känns långt ifrån som ett pressrum på webben. Virgin inleder programförklaringen med:

”a first of its kind as it’s taken a typical online newsroom and evolved it into a ’Mashup’ of the best in streaming video, and audio podcasting, social bookmarks, and Blog content along with the traditional elements of a company press room. Consumers and media alike can navigate the Mashup to give their own feedback to top Virgin executives, access event listings, celebrity photos, and gossip.”

Se där, det är inte PR. Det är inte reklam. Det är en mashup! Lustigt nog saknar Marketwires story om Virgin över huvud taget länkar till annat än Maketwires och dess annonsörers material. Fascinerande eftersom Virgins egna release om lanseringen dräller av länkar. Marketwire är en tjänst från SYS-CON, som enligt egen utsago är ”widely recognized in the Internet-technology and magazine publishing industries as the world’s leading publisher of i-technology magazines, electronic newsletters, and accompanying i-technology breaking news, education and information Web portals”. Och dom bortför alltså värde (här länkar och annat webb 2.0 godis) som framsynta företag nu lägger till i sina neo PR satsningar. Med andra ord torde mellanhänder som TT och Newsdesk få en hel del extra att tänka på nu.

Jag vill inte raljera. Jag vill inte fördumma andra. Men jag försöker peka på problematiken som uppstår när stora, stora företag nu realiserar en hel del möjligheter som många professionella kommunikatörer inte förstår. Utmaningen är inte att testa en ny fluga, som Facebook (ingår naturligtvis i GM:s sharebar). Det svåra är att pröva tanken att det här borde man förstått långt tidigare. GM, Cisco och Virgin har inte kastat ihop sina sociala mediefunktionaliteter över en natt. Dom började tidigt med att tänka om. Sen var det en smal sak att bygga in det trendigaste.

[update 2007-09-13] Glömde att dojjan i PR2.0 också reflekterat över GM:s satsning.