I morse offentliggjordes 14 lag som nominerats till sju kategorier priser i Webbstjärnan. Det är otroligt vilka fantastiska webplatser svenska ungdomar på egen hand skapat inom sitt skolarbete. Prisutdelningen sker den 19 maj och kommer videosändas på tävlingens webbplats. Prisgalan i sig blir ett banbrytande evenemang, eftersom vi planerar att ha eventet simultant på runt fyra orter i Sverige. Mer om det senare.

Webbstjärnan är en tävling där elever på svenska skolor kan göra en webbplats av skolarbetet och vinna 20 000 kronor. Arrangören .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) står för allt som behövs, dvs domännamn, webbhotell, verktyg, utbildning, mm. För drygt ett år sedan fick jag i uppdrag att utarbeta en tävlingsidé, som till hyfsat stor del påverkat upplägget. Som jag tidigare meddelat här fick jag i höstas också uppdraget att bli redaktör för Stjärnkikarna, tävlingens officiella blogg. Utöver det bidrar jag med löpande rådgivning och några särskilda konsultinsatser.

Läsåret 2008-2009 har tävlingen endast varit öppen för gymnasielever. VI hoppades på ett 100-tal bidrag, det blev 700 och efter en första grovgallring återstog 400 lag. Efter hård granskning sorterades 100 bidrag ut och i slutet på förra veckan utsåg en jury vilka lag som i nominerats i år.

Nästa läsår öppnas tävlingen för alla svenska elever och det har uttryckts förhoppningar om i storleksordningen 10 000 bidrag.