I ett annat forum har talböckers vara eller inte vara varit föremål för diskussion. Där lutar några åt att det är en dödfödd idé. Så icke jag. Och då tänker jag inte på att talböcker är ett utmärkt verktyg för dyslektiker. Nej, som vanligt när det gäller tillgänglighet är det bra för oss alla.

Årets tema för Kunskapens dag, som arrangeras av Nationalencyklopedin, var ”Ung Kunskap”. Kunskap, då brukar man tänka böcker. Tänk om – man kan lyssna i stället för att läsa. Och tänk, det kan man. Det börjar nu finnas ett rikt, och växande, utbud av ljud/talböcker. Mycket mer än bara skönlitteratur, utan även fack/fakta-böcker inom i princip alla tänkbara områden.

Exempelvis Bokus säljer talböcker, i form av mp3-filer man laddar ner till sin mp3-spelare, iPod/iPhone, Zune, mobiltelefon eller vad man nu har. Själv har jag i många år köpt talböcker från Audible, Dom startade innan mp3-spelare blev spridda, så i början gick jag omkring med deras egenutvecklade spelare. Men numera stödjer Audible en massa olika plattformar. I deras fall handlar det om att kopieringsskyddet, eller Digital Rights Management (DRM) som det kallas på fackspråk, gör att alla spelare inte funkar med Audibles böcke. Plus att man inte kan låna ut böckerna till vänner, såvida man inte lånar ut spelaren också.

Just nu är jag uppfylld av Dan Pinks ”A whole new mind”, som gavs ut för tre år sedan. Jag hörde talas om den boken för några år sedan via podcastande skolfolk i USA. Se Wikipedia för en avskalad och rationell sammanfattning. Men man måste lyssna för att känna in ordentligt. I det här fallet är det Dan själv som läser. Dessutom är han otroligt modig och bjuder in alla att höra av sig till honom via e-post. Naturligtvis har han ockå en egen webbplats/blogg. Jag har precis lyssnat igenom A whole new mind som talbok (från just Audible). Tänk om du investerade drygt sex timmar av din dyrbara tid för att också höra och förstå varför vi måste tänka om. Om inte annat för din personliga utveckling. Även om jag, Dan och massor av andra siktar på att utveckla hela mänskligheten.

Jag brukar lyssna när jag promererar, åker kommunalt, kör bil, lagar mat, tvättar. Rätt ofta brukar jag avsluta dagen med att lyssna en stund i sängen. Och jodå, jag lyssnar på deckare och annat skönlitterärt också. Däremot tillbringar jag allt mindre tid med att läsa text på döda träd. Men det anade du nog redan.

Vill du pröva Audible så kan du gratis få två böcker genom att surfa till www.audible.com/twit. Stalltips: om du inte redan direkt bestämmer dig för att du i princip vill bli prenumerant och automatiskt få, och betala, för talböcker varje månad, då skall du ladda ner dina provexemplar och därefter omedelbart säga upp abonnemanget.

Själv har jag just nu fyra böcker i credit hos Audible. Har du tips på nåt jag borde lyssna på