I ett annat forum har talböckers vara eller inte vara varit föremål för diskussion. Där lutar några åt att det är en dödfödd idé. Så icke jag. Och då tänker jag inte på att talböcker är ett utmärkt verktyg för dyslektiker. Nej, som vanligt när det gäller tillgänglighet är det bra för oss alla.

Årets tema för Kunskapens dag, som arrangeras av Nationalencyklopedin, var ”Ung Kunskap”. Kunskap, då brukar man tänka böcker. Tänk om – man kan lyssna i stället för att läsa. Och tänk, det kan man. Det börjar nu finnas ett rikt, och växande, utbud av ljud/talböcker. Mycket mer än bara skönlitteratur, utan även fack/fakta-böcker inom i princip alla tänkbara områden.

Exempelvis Bokus säljer talböcker, i form av mp3-filer man laddar ner till sin mp3-spelare, iPod/iPhone, Zune, mobiltelefon eller vad man nu har. Själv har jag i många år köpt talböcker från Audible, Dom startade innan mp3-spelare blev spridda, så i början gick jag omkring med deras egenutvecklade spelare. Men numera stödjer Audible en massa olika plattformar. I deras fall handlar det om att kopieringsskyddet, eller Digital Rights Management (DRM) som det kallas på fackspråk, gör att alla spelare inte funkar med Audibles böcke. Plus att man inte kan låna ut böckerna till vänner, såvida man inte lånar ut spelaren också.

Just nu är jag uppfylld av Dan Pinks ”A whole new mind”, som gavs ut för tre år sedan. Jag hörde talas om den boken för några år sedan via podcastande skolfolk i USA. Se Wikipedia för en avskalad och rationell sammanfattning. Men man måste lyssna för att känna in ordentligt. I det här fallet är det Dan själv som läser. Dessutom är han otroligt modig och bjuder in alla att höra av sig till honom via e-post. Naturligtvis har han ockå en egen webbplats/blogg. Jag har precis lyssnat igenom A whole new mind som talbok (från just Audible). Tänk om du investerade drygt sex timmar av din dyrbara tid för att också höra och förstå varför vi måste tänka om. Om inte annat för din personliga utveckling. Även om jag, Dan och massor av andra siktar på att utveckla hela mänskligheten.

Jag brukar lyssna när jag promererar, åker kommunalt, kör bil, lagar mat, tvättar. Rätt ofta brukar jag avsluta dagen med att lyssna en stund i sängen. Och jodå, jag lyssnar på deckare och annat skönlitterärt också. Däremot tillbringar jag allt mindre tid med att läsa text på döda träd. Men det anade du nog redan.

Vill du pröva Audible så kan du gratis få två böcker genom att surfa till www.audible.com/twit. Stalltips: om du inte redan direkt bestämmer dig för att du i princip vill bli prenumerant och automatiskt få, och betala, för talböcker varje månad, då skall du ladda ner dina provexemplar och därefter omedelbart säga upp abonnemanget.

Själv har jag just nu fyra böcker i credit hos Audible. Har du tips på nåt jag borde lyssna på

Share
 • sjukt intressant inlägg .. då jag just talat med rektorn om talböcker och daisy böcker som är hjälpmedel för personer med lässvårigheter – dessa används i skolan som hjälpmedel.

  Tydligen får man kopiera skivorna vi får med talböcker från medioteket i Stockholm, nästa steg är att bara lägga in de på datorn och låta eleverna tanka mer böckerna i sina mediaspelare.
  Frågan är om det är tillåtet med de böckerna som kommer från medioteket, för får vi kopiera skiva är ju spridningen legitim sen hur det sker är ju en annan fråga?

  Daisy böcker är det C på så de får man inte kopiera, fast jag testade att lägga in en i datorn och de gick hur bra som helst att spela upp i mediaspelaren, vilket nu gör att alla lärare och elever har tillgång till den daisyboken …

  Intressant frågor här är ju vem som blir ansvarig om dessa sprids, skolan, kommunen, läraren? Är det C-brott att lägga in det på skolans datorer?

  Har även funderat på att använda audible i undervisningen men det dröjer nog ett tag innan det kommer kommunavtal eller upphandlingar på sådana tjänster!?

  En kul gratisgrej är ju biblen-online http://voxbiblia.se/albums

  Mer mer!!!

  En annan intressant fråga är ju också vad gör regeringen och näringslivet gör för att de som idag är tio år och fildelar via blooth i korridorerna … de skall satsas på källkritik men om man inte vill att allt ska vara gratis är det nog dags att fundera över detta … annars blir alternativet att strypa internet mer och mer till att bli mer som cable-tv …

  Läs mer om detta i Professor Lessigs artikel:
  http://www.the-future-of-ideas.com/

 • För ett par år sedan besökte jag Medioteket (”resurs i Stockholms stad”) för att intressera dem för, och erbjuda hjälp med att komma igång med, podcasting. Lönlöst förstårs (min tolkning, typ Jante, NIH). Nåväl, de berättade då, vill jag minnas, att varenda skola i Stockholm hade fiber och de kunde i teorin skyffla videoprogram fram och tillbaks. En suverän, och kostsam, investering. Som tyvärr inte användes eftersom upphovsrätten la hinder i vägen. I stället brändes DVD och budades materialet till de skolor som ville visa. Så mycket för läromedelsförlagens snack om att de är med på tåget…
  I övrigt har Justitiedepartementet nyligen publicerat sin syn på saken om upphovsrätt, återkommer till det i separat inlägg.

 • Intressant. Själv har jag svårare för att lyssna på böcker även om jag gör det ibland, slutar allt som oftast att jag köper boken för att läsa när jag är hemma men lyssnar på boken när jag kör bil. Skulle gärna ha ett podcast/mp3 bibliotek som jag kunde använda mig av när jag sitter i bilen eller gör andra saker. Har provat att köra streamade podcast med telefonen men gränssnittet vid bilkörning är inte det bästa.

  Har du några tips på podcast som är värda att lyssna på, är jag nyfiken hur du hittar dem, utan att behöva lyssna på mycket skräp, vilket är min erfarenhet (Lite överdrivet, har lyssnat på SR, Whats next, BBC som håller hög klass)

  När det gäller mer faktabaserade böcker läser eller skummar jag dem gärna, kanske inte så modernt. Skulle gärna prova läsplattor.

  Vet inte om dessa böcker finns på mp3 annars går de att handla.

  Wethink av Charles Leadbeater http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1861978928

  Here comes everybody av Clay Shirky http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1594201536

  Wikinomics av Don Tapscott http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=184354637X

 • Glömde säg att jag har köpt Dan Pinks “A whole new mind”, i bokform, men jag kanske missar något om jag inte lyssnar på honom. Men det går åtminstone snabbare än sex timmar att skumma igenom boken.

 • Pingback: vad betyder 17 § i Upphovsrätten för lärare och elever… « Elever utforskar webb 2.0()