[Uppdatering efter giget]: Hallå, vilken publik!!! Otroligt kul att få träffa er, dela perspektiv och mina bilder (pdf, 6,6 Mb)

För några veckor sedan surrade det i fickan. Jag tryckte på svarsknappen i mitt headset och hörde ”Hej, jag heter Annki och ringer från Skatteverket”. Snacka om att man stannar upp lite. Inte för att jag har nåt svart mjöl i påsen. I stället är det tyvärr så att det vita mjölet ligger lite osorterat i källarkartongerna. Utsikten att lägga tid på att ordna fram det suveränt bokförda (MA Production) och reviderade (BDO Nordic) materialet lockar inte direkt. Men nu visade det sig handla om ett gig för samtliga 300 medarbetare på Skatteverkets Huvudkontor.

Efter en trevlig lunch idag med dom närmast planerande är det nu officiellt att jag får förmånen att steppa mellan en smal höjdare och bred glädjare (kan inte säga vilka, ingen transparens där). Mitt uppdrag är att leverera lite ”e-perspektiv” och naturligtvis stajlar jag om det till ”e-persplextiv”. Skall bli superkul, inte minst för att jag sedan länge tyckt att Skatteverket ligger i framkant (till skillnad mot exempelvis NUTEK). Se även våra tidigare tankar i inlägget Bloggar myndigheter (Inte)? och dess kommentarer.

Mit i inmundigandet av ”den enkla lunchsalladen” ploppade det upp ett tänk om i min skalle. Grunden handlar om samhällets behov av skatter. Man kan ju fråga Google ”Varför betala skatt?” och få ett exempel på att det finns fler som har svar på den frågan. Men om vi nu närmar oss kärnfrågan utifrån brandförsvaret som ett exempel. Det är ju himla bra att det finns en brandkår som kan släcka när det tar eld på fel fysiska ställe. Sen kan man ju bygga på med sånt som skola, utrikesförvaltning, försvar, och så vidare.

Fast, nu ska vi tänka om morgondagens medborgare (barn och ungdomar) och ställen online (ex MSN eller Bilddagboken, de vanligaste ”informationskällorna” i en ungdomsundersökning jag nyligen tagit del av).

Finns det över huvud taget något online-relaterat samhälleligt behov som (skall) finansieras kollektivt genom skattemedel? Med tanke på hur viktig den delen av världen är så borde den frågan besvaras jakande för att stärka varumärket ”skatt”. Eller?

(Ledtråd, det är inte finansiering av FRA som är ett bra motiv).

[Update 2008-09-16: Kika gärna på www.weconverse.com/2008/06/18/donera-eller-betala-och-kanske-skatta/]