[Uppdatering efter giget: Tack alla för en stimulerande morgon. Nu har jag laddat upp mina föreläsningsbilder (pdf) och här är en direktlänk till livevideon hos Bambuser. Den senare är helt ur fokus, beror på mörkret tror jag.]

image Jag uppskattar verkligen alla förfrågningar om uppdrag, även om jag ibland måste tacka nej på grund av bristen på tid eller pengar. Då och då dyker det upp sådana där whow – får jag komma till er? Naturligtvis är det kul om frågan kommer från hög nivå i privat eller offentlig verksamhet. Men det som verkligen triggar mig är när det handlar om en verksamhet som ligger nära mitt hjärta.

Som Tekniska museet. Ni vet att jag är en nörd. Född tekniker, pillade tidigt med apparater av olika slag. Naturligtvis var Tekniska museet i Stockholm en höjdarplats för en liten gosse som gillade allt från gnistmaskiner till gruvhissar. Så när deras webbredaktör Kicki Miles stöter på med en liten fråga var det inte svårt att trixa lite för att få till det. När vi hittat ett datum frågade jag Kicki om hon hade några tankar kring upplägget. Hon skrev så här:

Jag tänker att du säger någonting om vad webb 2.0 är och skillnaden mellan ”gårdagens” webbplatser och det nya tänket, alltså att användarna är med och skapar och styr innehållet. Att du också går igenom de vanligaste funktionerna i webb 2.0, ger konkreta exempel på bra webbar och väcker tankar kring hur Tekniska museet skulle kunna använda sig av dessa funktioner. Berör gärna förslag kring film- och bildhantering på webben, användarnas möjlighet till delaktighet i att kommentera och lägga till info, etc. Visst, nämn även blogg (även om det väl inte finns någon idag som inte känner till fenomenet) och hur man kan arbeta med podsändningar.

Vi bjuder in hela personalen och hoppas på stor uppslutning. Målgruppen är lite spretig, där en del redan är helt inne på det här spåret och själva använder många av funktionerna, medan vissa är lite försiktigare.Höll på att glömma – om du har exempel på hur gamla böcker, etc kan få nytt liv på webben, så får du gärna ta upp det också.

Allt detta på 1,5 timmar…

Ska bli kul. Katten då? Kicki föreslog rubriken ”Webb 2.0 – om användaren själv får bestämma”, en parafras på den gamla Whiskas-sloganen (som för övrigt finns beskriven bland Marknadsetiska rådets uttalanden – i deras blogg). Fast jag spetsade till det lite. Och eftersom en bild säger mer än 1000 ord så hittade jag lite inspiration hos Jupiterimages.

[Uppdatering inför giget med ett par poddlänkar]
RSS-flöde med podcastPoddar som inspirerar (rss/xml)

RSS-flöde med podcast för iTunesPoddar som inspirerar (iTunes 1-klick)