I går meddelade ICANN (som ansvarar för att koordinera Internets domännamn) en viktig nyhet. De har godkänt en rekommendation att bland annat utöka toppdomänerna (se pressmeddelande). Med andra ord utökas from och med nästa år de nuvarande 21 toppdomänderna (som .se, .nu, .com, .eu, osv) med i självvalda namn (tex .karlstad, .google, .gatarski, osv). Förändringen kan vi se som både fantastiska möjligheter och nya utmaningar. Bland de senare finner vi aktörer som vill pinka in sina varumärken genom att registrera alla toppdomäner. Det blir ju i princip omöjligt. Förmodligen lär också värdet på nuvarande domännamn sjunka. Apple betalade nog en bra slant för me.com, som tidigare ägdes av en communitytjänst (numera snappville.com). Själv sitter jag på kunskap.se (och någon lär väl registrera kunskap.utveckling).

Vi är många som outsourcat vårt minne till maskiner. I stället för att försöka hålla våra barns, släktingars och goda vänners telefonnummer i huvudet förlitar vi oss på mobiltelefonens kontaktregister. På samma sätt stoppar vi där in PIN-koder, viktiga datum och shoppinglistor. Massor av undersökningar visar att folk inte använder webbläsarens adressfönster. I stället surfar vi till önskat ställe genom att söka efter något lämpligt. (En bekant till mig visste inte ens att man kunde skriva i adressfönstret).  Eller så finns redan adressen i våra favoritlistor, både i laptopen och i mobilen. Många synkar ihop det hela med sociala bokmärkningstjänser, som deli.icio.us (numera även delicious.com). Och som av en händelse (ironi) är det en av basnyttigheterna i me.com.

imageVad göra? Som vanligt tycker jag frågorna är intressantare än svaren när det sker stora förändringar. Och det här är frågan om en ENORM förändring, om än på ett litet plan. För egen del snappade jag för ett år sedan upp trenden, bland annat i Japan, där man annonserar sökbegrepp i stället för webbadresser. En del av strategin är då att se till att göra speciella sökmotoroptimeringar för det som annonseras. Liksom att noggrant välja hur sökningen skall illustreras i annonsen, tex en specifik sökmotor.

clip_image002För att, som vanligt, äta min egna medicin gjorde jag för en tid sedan om mitt visitkort. Idag är det Google som dominerar sök. Och om du (idag) googlar på "richard gatarski" är dom första 10 träffarna weconverse.com, bat.se/partners/richardg, podernize.se, fek.su.se/home/rgi, skolmarknad.info, blogs.su.se/rgi, skolsmart.skolmarknad.info, newsdesk.se/pressroom/bat/contact_person/view, www.kompetensmassan.se/seminarier2006/richard-gatarski.asp. Himla bra tycker jag. Intressant är också att två talaförmedlingar köpt mitt namn som sökbegrepp. (Billigare att kontakta mig direkt, tex Talaforum vill gärna lägga på 100%). Dock ger motsvarande Live-sök inte lika bra resultat, förmodligen anledningen till dess lägre populäritet. Men för att hålla alla sökdörrar öppna valde jag att designa en generisk sökruta på visitkortet.

Med stor sannolikhet betyder allt det här också något fundementalt för sökmotorerna. Deras rankningmekanismer tar hänsyn till domännamnet, och när det senare systemet ändras lär det förra kräva modifikationer. Alla entreprenörer och konsulter som behövs för att navigera framöver ser nog den aktuella utvecklingen som en finfin möjlighet.

Men det mänsliga ligger (tills vidare) fast. Det som måste finnas i våra huvuden ska vara kort, unikt, minnesvärt och lagom klurigt. Tänk på det…