Detta inlägg handlar om Tio saker som din IT-avdelning inte talar om för dig, men först en intro.

Långsemestern är över och jag är tillbaks på jobbet. Den sedvanliga ambitionen att pilla med lite arbetsgrejor under semestern fick som vanligt ge vika för den sköna avkopplingen. En konsekvens är att mitt nyhetsflöde på Bloglines flaggar cirka 1000 olästa grejor. I takt med att jag bockar av dom lovar jag att dela med mig av godbitarna här på weconverse. I att-göra-listan ligger också annonseringen av en radda nybokade gig i höst.

Det enda sätt på vilket jag följt vad som händer i den nya nya webben är via öronen. Det vill säga jag har i princip lyssnat av alla poddsändningar som jag prenumererar på (se även not nedan). Och den vägen fick jag (via FiR #263) höra om hur Wall Street Journal tipsar om hur man kan göra ”det” på jobbdatorn, trots att IT-avdelningen försöker hindra detta. Det vill säga säkerhetsnålar som stoppar alla möjliga nya möjligheter. Med ”det” menar jag sådant som borde kunna gå att göra, inte minst för den personliga utvecklingen (jämför ett tidigare inlägg).

Sammanfattningsvis får du i artikeln Ten Things Your IT Department Won’t Tell You tio tips. För varje grepp redovisar WSJ problemet (vad man vill göra och varför det inte går); tricket (hur man går förbi IT:s spärrar); risker (för ens företag); och hur man trixar säkert (råd på vägen). Tipsen rubriceras:

  1. How to send giant files
  2. How to use software that your company won’t let you download
  3. How to visit the web sites your company blocks
  4. How to clear your tracks on your work laptop
  5. How to search for your work documents from home
  6. How to store work files online
  7. How to keep your privacy when using web email
  8. How to access your work email remotely when your company won’t spring for a Blackberry
  9. How to access your personal email on your Blackberry
  10. How to look like you’re working

Utöver texten bjuder WSJ på en knapp fem minuters video om saken. Och eftersom dom använder samma videodelningstjänst som jag så är det en smal sak för mig att presentera videoinslaget här: 

[brightcove 1126133259 nolink]

(not) Dessutom har jag mer eller mindre sträcklyssnat på Reine Brynolfssons suveräna inläsning av Stieg Larssons Luftslottet som sprängdes. Drygt 24 timmars spännande avkoppling – rekommenderas!!!