image Rekommendationsmotorer är en av dom bortglömda marknadsaktörerna som jag kallar "artificiella". Det vill säga i det här fallet programvaror och system som automatiskt bygger rekommendationer när det gäller till exempel musik (Amazon recommends), film (Netflix Cinematch) och nu senast vänner.

Via David Phillips (PR-konsult i Storbritannien, bloggar på Leverwealth) hörde jag idag talas om twubble. Det är en skapelse av Bob Lee (bloggen Crazy Bob) som helt enkelt indexerar dom som följer ditt Twitter-konto, vilka dom följer och så vidare. Jag testade snabbt (det var bara att klicka på en knapp) och blev (som ofta) förvånad hur väl det fungerar. Precis som jag för många år sen slogs av hur bra Amazon var på att rekommendera mig böcker, så plockade twubble fram twittare som jag länge tänkt följa, men ännu inte hakat på .

"Implicit" i rubriken syftar på rekommendationssystem som bygger på att användaren inte explicit behöver tala om vad man tycker om objektet (låten/filmen/vännen) i fråga. Det finns för och nackdelar med implicita respektive explicita system. Oavsett detta så måste vi marknadsförare i allt större utsträckning tänka på att det inte längre bara är människor som är "influencers".