image

Du som är PR-konsult, läs sista raden i det här inlägget först. Annars kanske någon annan hinner före.

Via Bengt på Brainjam snappar jag upp att Westanders bjuder på pr-handboken. Tänker direkt att den borde vara något som skolor kan ha nytta av. Kollade och bloggade om det i Skolmarknad. Samtidigt kan det vara värt att reflektera lite över Westanders (mindre bra) grepp i ett konversationssammanhang. Sammanfattningsvis tycker jag att pr-handboken är en kanongrej och hoppas att mina tankar kring ett socialare alternativ kan vara till nytta för oss alla.

Westander bjuder på sin kunskap, vilket är ett vanligt och bra angreppsätt i kunskapsföretagens marknadsföring. Extra kul att dom är kaxiga, med "5 tips till våra konkurrenter". Smart också med att lista "10 andra pr-byråer". Det vill säga Westander positionerar sig bland rätt (välrenommerade) kollegor i branschen. Vilket också påminner Westanders om att dom måste göra rätt, alltifrån det egna säljet till den egna leveransen. Frågan är om det som var rätt är rätt nu och framöver?

Handboken finns sedan starten i tryckt form och nedladdningsbar pdf (se Beta Alfa 2006 och Westander själva 2004). Även om det idag är självklart att allt bör ha en plats på webben, så betyder inte det att alla ser till att ha sina saker där. Nu finns dock pr-handboken på nätet. Därmed är det ganska lätt för till exempel mig, Bengt, och handboksredaktören själv att viralt sprida vidare.  Men Westander hanterar webben på ett i mitt tycke mindre bra sätt.

Webbplatsen som pr-handboken ligger på är byggd i Zmags ("Simplified e-publishing"). Det är säkert en förenkling för dom som ser "publicering" som ett sätt att skicka ut sin grej till många, helst så att resultatet ser ut som en bok. Men för mig, och kanske många andra (dom flesta som övergett boken?) innebär Zmags en förkrångling. När jag ville ladda ner pdf-varianten dyker det upp massa varningar om pop-up-fönster, sen kom det ingenting, men till slut lyckades jag.

På sidan 23 finns det "10 tips om nya medier" (nyhet i årets upplaga). Tipsen i sig är helt OK. även om man kan undra vad som är "nya" medier. För många är ju TV nytt. Kanske "sociala medier" hade passat bättre? Jag vill dessutom lägga till ett 11:e tips – gör dina saker länkbara. Inte minst eftersom jag inte kan länka till just tipsen på sidan 23. Sen vore det ju också bra om Westander hade stött lite funktionalitet för sociala medier. Faktiskt vill jag nog gå så långt som att byta ut en av dom 10 traditionella andra pr-byråerna mot en ny(gammal) aktör: Newsdesk. Via dom kan Westanders egna pressrum snabbt bli uppdaterad till ett socialt snitt. Nu är det till och med så illa att länken till deras egna pressmeddelande om årets upplaga inte ens syns i webbläsarens fönster. Sen är det det där med att äta sin egna medicin, walk the talk, leva som man lär. Tips 4: håll koll…använd RSS. Men erbjuda RSS då? Tips 7: börja blogga själva… Jaha, och var är Westanders blogg(ar) då?

Mitt intryck är att Westander inte kan (tillämpa) speciellt mycket om "nya medier". Först skrev jag "mycket smart" i rubriken på det här inlägget, men ändrade till "ganska smart". Omskrivningen kom sig först av att jag googlade på "pr-handboken" och hittade en massa annat (förutom "Westander"). Lite SEO och ett unikt namn hade gjort det hela mycke smartare. Såväl pr-handsajten som pr-handwebben är fria att trumma in i sökmotorerna.

Sen kan man ju tänka om.

pr-handwikin.se är ledig. Vem blir först?