Vad är det egentligen för skillnad på oväntad massuppmärksamhet i sociala medier jämfört med en motsvarande situation i traditionella massmedia? Och vad händer med en som hastigt blir känd i Twitter. Det vill säga går från två till över 10 000 följare på ett dygn!

I måndags natt låg Nya Zeeländaren Lisa Etheridge (@LisaTickledPink) i sin säng och sov, lyckligt ovetande om att hennes internetleverantör skulle knäckas av en hastigt uppkommen mejlflod från Twitter. Strax innan hade @KevinRose nämligen sökt en twitternybörjade som ”hatar teknologi”, eftersom @LeoLaporte ville knäcka @ConanOBrien. Inom mindre än en halvtimme hamnade historien på Diggs förstasida:

”Leo and the crew at TWIT.tv follow Conan O’Bien’s example by making a stranger famous on twitter. What do you get for following this stranger? Leo promised to send a random follower of LisaTickledPink an ipad!”

Bakgrunden är att Leo Laporte driver det relativt nystartade nya-medie-nätverket TWiT.tv, ett i sig otroligt lärorikt, inspirerande och intressant exempel på vad en enskild aktör kan åstadkomma med dagens relativt billiga teknik för produktion och distribution av ljud och bild. En av kanalerna, faktiskt själva ursprunget, i nätverket heter This Week in Tech. En talkshow där Leo tillsammans med några bekanta varje måndagskväll under 90 minuter diskuterar veckans teknikhändelser, och annat. Det hela sänds live på nätet, i flera kanaler och mobila appar, och brukar ha en deltagarskara på runt några tusen. Jag är en bland närmare 200 000, ”the TWiT army”, som brukar ta del av dom arkiverade sändningarna.

I söndagens TWiT #238, som fick titeln ”Lisa hates technology” diskuterade panelen inledningsvis mass-TV-talkshow-värden Conan O’Briens grepp att nyligen slumpvis välja ut en person och följa denne på Twitter. Det blev i hans fall @lovelybutton, som O’Brien meddelade ”your life is about to change”. O’Brien har en dryg halv miljon följare på Twitter, @lovelybutton (Sarah Killen) har numera gått från tre till drygt 18 000. Leo Laporte sa ”det slår vi lätt”, och uppmanade panelmedlemmen Kevin Rose att välja någon slumpmässigt. Laporte lovade dessutom att senare lotta ut en Apple iPad till någon som följer den då (o)lyckligt utvalde okända twittraren. Rose i sin tur sökte på Twitter efter någon som skrivit ”I hate technology” och hittade @LisaTickledPink, med lämpligt nog endast två följare.

Omedelbart tog crowden, dvs lyssnarna/tittarna, tag i saken. Under resten av showen rapporterade såväl panelen, som tittarna (via nätverkets olika chattkanaler), förtjust hur antalet följare snabbt klättrade till över 1 000. Innan programmet var slut hade siffran växt till över 2 000. Och Laporte, som insett att personen i fråga kanske skulle ta illa upp, lovade att skänka även henne en iPad.

Nåväl, Etheridge vaknar och märker var som hänt. Verkar tycka det är kul och greppar snabbt läget. Typ ”I have finally found fame!!! Let’s hope the fortune follows!!!!” och ”I can’t believe how popular Leo is! People seem to just LOVE him. The good news is I can finally sit down to a lovely glass of NZ Sauvignon”. För egen del hörde jag om allt det här först i morse, och blev då nummer 10 712 som följer @LisaTickledPink. Det vill säga knappt 7 000 färre än @lovelybutton’s följarskara. Blondinbella, eller rättare sagt @lowengrip, har drygt 2 000 följare.

Olika medier hakar på, bland annat radiostationen Kiwi.FM, som om knappt 9 timmar kommer livesända en intervju med Etheridge och förmodligen även Laporte. [Uppdatering 2010-03-10: Lisa har nu drygt 15 000 följare och nedan är en video från Kiwi.FM, i morgon blir det lokalTV-intervju.]

Så vad betyder allt det här?

Jag har gått och funderat lite på vad som är nytt, jämfört med om vi backar 10 år och någon okänd mer eller mindre slumpvis råkar få medial uppmärksamhet. Än så länge har jag några intressanta funderingar som jag återkommer till. Du kanske har fler?

Det jag gillar mest i alltihopa har naturligtvis med det viktigaste att göra. Varför började Etheridge twittra över huvud taget? Jo, hon är en ”product and furniture design student at unitec in NZ doing a colaborative project with students in Ireland & Chile”. Och hon säger smart nog:

”I am only doing the radio show to plug my Uni’s design project and quite terrified in all honesty”

Smart utnyttjande av slumpen tycker jag.

[Uppdatering 2010-03-10] Klockan 07:15 svensk tid frågade hon ”Hey friends any great ideas for sustainable ”food on the go” products,containers, systems…..think outside the box”. En kvart senare hade hon fått över 20 svar, och dom fortsätter rulla in.