image

Du som är PR-konsult, läs sista raden i det här inlägget först. Annars kanske någon annan hinner före.

Via Bengt på Brainjam snappar jag upp att Westanders bjuder på pr-handboken. Tänker direkt att den borde vara något som skolor kan ha nytta av. Kollade och bloggade om det i Skolmarknad. Samtidigt kan det vara värt att reflektera lite över Westanders (mindre bra) grepp i ett konversationssammanhang. Sammanfattningsvis tycker jag att pr-handboken är en kanongrej och hoppas att mina tankar kring ett socialare alternativ kan vara till nytta för oss alla.

Westander bjuder på sin kunskap, vilket är ett vanligt och bra angreppsätt i kunskapsföretagens marknadsföring. Extra kul att dom är kaxiga, med "5 tips till våra konkurrenter". Smart också med att lista "10 andra pr-byråer". Det vill säga Westander positionerar sig bland rätt (välrenommerade) kollegor i branschen. Vilket också påminner Westanders om att dom måste göra rätt, alltifrån det egna säljet till den egna leveransen. Frågan är om det som var rätt är rätt nu och framöver?

Handboken finns sedan starten i tryckt form och nedladdningsbar pdf (se Beta Alfa 2006 och Westander själva 2004). Även om det idag är självklart att allt bör ha en plats på webben, så betyder inte det att alla ser till att ha sina saker där. Nu finns dock pr-handboken på nätet. Därmed är det ganska lätt för till exempel mig, Bengt, och handboksredaktören själv att viralt sprida vidare.  Men Westander hanterar webben på ett i mitt tycke mindre bra sätt.

Webbplatsen som pr-handboken ligger på är byggd i Zmags ("Simplified e-publishing"). Det är säkert en förenkling för dom som ser "publicering" som ett sätt att skicka ut sin grej till många, helst så att resultatet ser ut som en bok. Men för mig, och kanske många andra (dom flesta som övergett boken?) innebär Zmags en förkrångling. När jag ville ladda ner pdf-varianten dyker det upp massa varningar om pop-up-fönster, sen kom det ingenting, men till slut lyckades jag.

På sidan 23 finns det "10 tips om nya medier" (nyhet i årets upplaga). Tipsen i sig är helt OK. även om man kan undra vad som är "nya" medier. För många är ju TV nytt. Kanske "sociala medier" hade passat bättre? Jag vill dessutom lägga till ett 11:e tips – gör dina saker länkbara. Inte minst eftersom jag inte kan länka till just tipsen på sidan 23. Sen vore det ju också bra om Westander hade stött lite funktionalitet för sociala medier. Faktiskt vill jag nog gå så långt som att byta ut en av dom 10 traditionella andra pr-byråerna mot en ny(gammal) aktör: Newsdesk. Via dom kan Westanders egna pressrum snabbt bli uppdaterad till ett socialt snitt. Nu är det till och med så illa att länken till deras egna pressmeddelande om årets upplaga inte ens syns i webbläsarens fönster. Sen är det det där med att äta sin egna medicin, walk the talk, leva som man lär. Tips 4: håll koll…använd RSS. Men erbjuda RSS då? Tips 7: börja blogga själva… Jaha, och var är Westanders blogg(ar) då?

Mitt intryck är att Westander inte kan (tillämpa) speciellt mycket om "nya medier". Först skrev jag "mycket smart" i rubriken på det här inlägget, men ändrade till "ganska smart". Omskrivningen kom sig först av att jag googlade på "pr-handboken" och hittade en massa annat (förutom "Westander"). Lite SEO och ett unikt namn hade gjort det hela mycke smartare. Såväl pr-handsajten som pr-handwebben är fria att trumma in i sökmotorerna.

Sen kan man ju tänka om.

pr-handwikin.se är ledig. Vem blir först?

Share
 • HAHA! kul att tom jag har haft den boken hemma åtmnstånne 2 år….! rekommenderades stark på PR-kursen på Berghs. Har även spritt den till div bekanta inom PR-branshen och personer som tar hjälp av konsulter.

  En annan fråga är ju när mainstream ‘olsson’ förstår att pr branschen genomsyra dagspress….

  Skriver kommentaren här för att kommentars fältet på skolmarkans.info suger!

  kolla gärna Peter Karaszi artikel i CS om Skola IT & matematik
  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.156257

 • håller med om att skolmarknad.info suger (just nu) som socialt medium, speciellt kommenteringsfunktionen. Ligger i pipelinen att byta till wordpress, men hela tiden kommer annat i mellan.

 • Det är ju ganska märkligt att det gått fyra dagar utan att Westander PR ens kommenterat ditt inlägg. Det är ju ytterligare ett tecken på att firman inte rör sig i dessa sammanhang.

  Jag tycker personligen att det är lite trist när ett på pappret utmärkt initiativ (att lägga ut boken) blir till en smärre varumärkeskris (på nätet) på grund av bristande utförande. Man vill ju liksom bara applådera, men som du skriver så är det helt enkelt inte möjligt.

  Mikael

 • Visst är det märkligt, men absolut inte ovanligt. Min erfarenhet än så länge är att generellt sett så har svenska kommunikationsproffs opassande låga kunskaper och bristande erfarenheter av sådana här sammanhang och sociala medier. Den gamla strategin ”vi låter det bero, det går över med tiden och man ska inte väcka en björn som nosar” funkar inte när det som vädras ligger kvar under lång tid. Typ om någon hittar den är lilla konversationn om 5 år, då är det fortfarande så att Westander verkar borta…

 • Fem år! Ditt inlägg är förstaträff på ”pr handboken” på Google. Man tycker ju att någon på Westander PR åtminstone borde känna till Google. När det gäller en sökning på ”westander pr” är för övrigt mitt inlägg, som hänvisar till detta inlägg, träff nummer 4.

  Fast det kan ju vara så att man medvetet har anammat struts-strategin. Det är ju faktiskt inte så många som läser Weconverse eller Vad är Mr Green?-bloggarna och det kan vara så att man medvetet håller tyst tills dess de avsnitt du kritiserar i boken har uppdaterats (och man alltså har någonting konkret att säga).

  Patrik Westander verkar i andra sammanhang vara en mycket vaken kille så jag är liksom du en smula förvånad över inaktiviteten när det gäller det egna varumärket, men som sagt – det kan ju faktiskt ändras.

  Jag är däremot inte lika övertygad som du att Westander PR skulle ha ”opassande låga kunskaper (—) [om] sociala medier”. Jag tror mer att det handlar om ”skomakarns barn” – ”kunderna kommer först” osv. Av de PR-byråer som finns i dag är jag övertygad om att Westander PR kommer att vara en av de som överlever skiftet till digitala medier. Det kan nog bli värre för vissa andra byråer som överhuvudtaget inte gör några avtryck i den här världen än så länge.

  Nåväl – den som lever får se .-)

  Mikael

 • Kul att Westanders pr-handbok diskuteras flitigt här!

  Vi har försökt att tillgängliggöra pr-handboken på fler sätt än bara genom den tryckta versionen. Idag kan man ladda ned pr-handboken från vår webbplats eller bläddra i den på pr-handboken.se. För den som är mindre van vid alla möjligheter webben erbjuder kan just en bläddringsbar bok vara mer användarvänlig än en pdf.

  Tack för att ni uppmärksammade oss på problemen med skriv ut-funktionen och nedladdningen av pdf:en på den bläddringsbara versionen! Vi har tagit bort funktionen där tills vidare. Istället kan man ladda ned pdf:en från http://www.westander.se.

  Hör gärna av er om ni har fler idéer om hur vi kan utveckla pr-handboken på webben. Jag gillar idén med pr-wikin – som ligger i linje med vår syn på att metoderna för publicitets- och påverkansarbete ska vara tillgängliga för alla, men tyvärr inte inom ramen för vad vi har tid och möjlighet till.

  /Johanna Look
  redaktör för Westanders pr-handbok 2008,
  pr-konsult Westander Publicitet & Påverkan

 • Hej Johanna,
  Roligt (och proffsigt) att du ger er syn på saken här. Det är väl som vanligt att det inte är idéerna som är problemet, utan utmaningen i tid och resurser för verkställandet. Precis som du är inne på, och vad som jag tolkar Mikael touchar med ”skomakarens barn”. Vi hinner helt enkelt inte, åtminstone tycker vi det.
  Likväl vore det roligt om ni slängde upp en wiki, stoppar in er handbok där och släpper till alla som vill att fylla på och ta bort. Ungefär som Motorola gjorde med sin manual till Q, dvs Motorola Q wiki. En annan inspirationskälla, som är bredare än en handbok, är NewPR wiki.