Resumé citerar Mats Bergström, debattredaktör på DN, apropå att andra aktörer startar nåt debattprojekt (beskrivs av Mats Jönsson) på nätet:

"Då har man grovt underskattat den traditionella debattsidans roll i det moderna mediesamhället. Papperstidningens överlevnadsmöjlighet består i vår förmåga att producera exklusivt nyhetsmaterial. Om man tror att det är fördjupningen som är papperstidningens framtid så är man fel ute. Det är nyhetsförmedlingen. Och vem står för den nyhetsförmedlingen? Det är inte nyhetssidorna utan debattsidorna. Att nätet skulle ta över den rollen har jag svårt att se."

Det var det bland det knasiga jag läst på länge. Jag vet inte om Bergström är rätt citerad. Och det är ju alltid svårt att säga nåt vettigt, speciellt när man är van att reflektera genom själva skrivprocessen. Å andra sidan är det inte så svårt att se om man har en vision. Däremot är det lätt att stoppa huvudet i sanden för att undvika något man inte vill se (även om strutsen inte gör det).

Jag är oklar med vad som är det "moderna mediesamhället", men som jag skrev i går så är några av oss på väg i ett framtida mediesamhälle. Där vi gör grejor som papperstidningen inte har en chans att åstadkomma.

Ett tag framöver så kommer många nu levande makthavare både läsa och skriva i tidningarnas debattsidor. Men snart är dom döda. Själv föredrar jag konversation framför debatt, men det visste ni redan. För övrigt gjorde Jamie Oliver en massa saker (blogg, TV-program, events, etc) för att ändra synen på skolmat i Storbrittanien. Debattsidor, näh.