– Vi har infört spärrar som stänger av våra anställdas telefoner under arbetstid, det säger Richard Gatarski, IT-chef på Weconverse. Det visar sig att många medarbetare tar emot och ringer privatsamtal under arbetstid. Han fortsätter, i ett fall var det till och med en avdelningschef som ringde dagis bara för att hon var tvungen att jobba över.

Ja, det där var naturligtvis en travesti, om än på ett ännu icke välkänt citat. Resumé skriver nämligen under rubriken "SEB blockerar YouTube" att Arne Sjöberg, ansvarig för IT-säkerheten på SEB, säger:

"Det är klart att man kan se något roligt på en rast, men det finns risken att det spiller över på arbetstiden eller att kollegor eller kunder får fel intryck. Även säkerhetsaspekter spelar in"

Jag skulle kunna göra mig lustig över att SEB:s IT-avdelning tycker att SvT:s webb-TV är OK, eftersom den "hamnar i kategorin nyheter" (för Melodifestivalen är ju i högsta grad nyheter). Men det är ju taskigt, speciellt eftersom Resumé kanske gör en ko av en liten mocka, även om SvD.se publicerar i princip samma story. Till dom säger Sjöberg: "Man ska ägna sig åt företagets kärnverksamhet under arbetstid". Tidigare har jag reflekterat över att Facebook är avstängt, exempelvis på Swedbank. Blant annat i inlägget Security stops Learning. I SNS-sammanhanget är Facebook inte störst, se Mindpark för en aktuell översikt.

Mig veterligen har inget företag spärrat accessen till Aftonbladets webbplats. I så fall skulle det säkert bli ett jämra hallå, för Aftonbladet vet ju varenda en vad det är. Däremot är Facebook och exempelvis filmen med Randy Pauschs sista föreläsning (klipp på YouTube) relativt okända, men likväl potentiellt affärskritiska för dom anställda. Den sistnämnda är både rolig, sorglig (jodå, jag grät) och utvecklande. Argumentet "stjäl bandbredd" är lika intelligent som "toaletterna stjäl skrivbordsutrymme".

Om sociala Webb 2.0-tjänster som Facebook har Gartner nyligen publicerat rapporten Social-Networking Sites Present Real Business Risks and Benefits. Innehållet beskrivs som:

"Management should not block social-networking sites without first gaining an understanding of the business risks and the benefits that these sites present. IT organizations need to ensure that the business takes responsibility for its policy."

Och där satsar jag 1000 spänn på att högsta ledningen hos SEB, Swedbank och andra organisationer där IT-avdelningarna blockerar vilt, inte har adekvat pejl på fördelarna. Kanske inte på riskerna heller. För om dom hade det så skulle det låta helt annorlunda. Däremot ringer dom i telefon och läser såväl Aftonbladet som DN:s debattsidor. Vilket naturligtvis inte innebär att cheferna råkar snegla åt sportsidorna och skickligt undviker annonserna i alla tidningar och magasin som ligger och lockar i deras kontorsbyggnader.

Nu har jag inte läst Gartners rapport, utan råkade höra talas om den via For Immediate Release #63 som hänvisade till en notis i Publictechnology.net. Enligt författaren så bygger Gartners resonemang på "Gartner Executive Programs survey of 1,500 CIOs worldwide, in which half of the respondents said they plan to invest in Web 2.0 technologies for the first time in 2008". Troligen är det Worklight, en aktör som levererar säkra lösningar, som ligger bakom notisen. Likväl är jag tacksam för deras pinnar i brasan som jag gärna eldar på. Stop Blocking.

Till personalen som arbetar bakom blockerade väggar hänvisar jag till lite tidigare tips om hur ni går runt spärrarna. Dessutom, det finns ju numera öppen access överallt. Tack vare det kan jag jobba hos er. Mobilabredband.se kan vara en bra utgångspunkt.

Beträffande min rubrik "nu spärras telefonerna". Det måste ju bli IT-chefens nästa utryckning, apropå förändrade användarbeteenden.