Förra veckan åt jag lunch med Peter Nõu som berättade att han höll på att lyssna igenom ett seminarium med Chris Anderson, mannen bakom Den Långa Svansen (The Long Tail). Peter sa att seminariet i fråga fanns som poddsändning från Seminars About Long Term Thinking (SALT). Så efter lunchen laddade jag direkt ner ett gäng intressanta seminarier därifrån.

Först började jag lyssna på Chris Anderson with Will Hearst (12 majmars 2006). Blev lite förvånad, eftersom det uppenbarligen spelades in innan Anderson släppt sin bok The Long Tail som jag redan läst. Men jag fortsatte lyssna en knapp halvtimme eftersom jag märkte att jag lärde mig nya grejor.

Nästa dag var Peter vänlig nog att upplysa mig om att han ”pekat på fel” inspelning. Han hade egentligen menat ett avsnitt i IT Conversations, närmare bestämt FREE: The Economics of Abundance and the Price of Zero (19 juni 2007), med samma Anderson. Den halvtimmen kändes inte lika bra som Chris förra idé om den långa svansen. Hur som, boken lär komma ut om någon vecka eller så, enligt hans nyhetsuppdatering.

I går lyssnade jag klart på båda avsnitten och fascineras av hur Anderson verkar motsäga sina svanstankar i frispåret. Det är med tvekan jag ser fram emot att läsa Free. Jag har ju mina dubier, men förmodligen så har Anderson bra tänk i boken.

Intressantast var dock SALT-seminariet med Steven Johnson (ni vet, han med ”multiple threadings” och komplexa TV-program) om ”The Long Zoom” (11 maj 2007). Otroligt spännande presentation och efterföljande frågestund. Speciellt eftersom det har stor bäring på hur vi hanterar våra barn och ungdomar.