En vanlig fråga är vilka man skall konversera med? I den praktiska vardagen kan det handla om en organisation som via bloggare vill engagera en viss målgrupp. Teoretiskt skall man då, på rätt sätt, kontakta rätt bloggare.  Iden med sociala medier är ju att någon i sin tur konverserar med andra som konverserar med andra, som…

Det finns ett otal anekdoter, magkänsloinnehavare, teorier och modeller kring buzz, viral, social graphs, social network analysis, med mera. Tidigare har jag i QritiQ (del 1 och del 2) tillsammans med Ola och Anders tagit upp Malcolm Gladwells Tipping point (med kärnbegreppen Connectors, Mavens och Salesmen of ideas).

Idag tipsade Peter Nõu mig om Wireds Fast Companys Is the Tipping Point Toast? som fokuserar sociologiprofessorn Duncan Watts forskning och idéer. Klart lästvärd, men Inte för att den ger något handfast råd om vem just du skall konversera med, det beror ju som vanligt på situationen. I stället får du på ett lättsmält sätt en översiktligt historieskrivning och Duncan Watts bild som kompletterar Gladwells och andras.