image I webbsammanhang är mashup en applikation (programvara) som kopplar samman data från två eller fler datakällor till ett integrerat verktyg. På mina gig brukar jag visa Twittervision och Wikipedia Vision som ett par exempel. Wickrpedia här på bilden är en annan mashup som jag strax skall berätta mer om. Och dessutom avsluta med en tuff fråga.

Ett spännande företag i sammanhanget är Kapow Technologies. Dom beskriver sig som "a market leader in Web 2.0 Mashup Server software that enables you to connect, collect, and mashup anything on the web".  Lyssna också gärna på en mycket bra intervju med Kapows Andreas Krohn av Tomas Wennström i Whats Next.

imageAndreas rapporterade från MashupCamp i Dublin för en månad sedan. Kolla sponsorloggorna här till vänster så ser ni några som tar mashups på allvar.

Mashups blir alltså allt populärare, intressantare, och enklare att både skapa och använda. I ett strategiskt perspektiv är det därför vikigt för oss som utvecklar saker för webben att tänka mindre på hanteringen av dom egna webbsidorna och mer på hur andra kan använda all data som organisationen så att säga sitter på. Konkret handlar det om att släppa kontrollen över data och se till att stödja hur omvärlden kommer åt den. Det senare sker ofta genom så kallade öppna API-er och/eller web services.

image När jag i går hade Simon Winter som gästföreläsare på giicod så berättade han om den snart två år gamla studentuppsatsen Wickrpedia – integrering av sociala tjänster. Bakom det arbetet ligger (dåvarande?) studenten Johan Ekström som gjorde en mashup av Wikipedia (encyclopedi) och Flickr (fotodelning).

Simon berättade också att han brukar fråga folk hur många rader programkod Johan var behövde skriva för att kunna realisera Wickrpedia. Nu får du chansen att gissa – och kolla svaret . Sanningen du finner där torde få dig att börja fundera än mer på kraften i konversationen. Eller?