[Uppdaterad 2007-09-28] Hittade via någon (kommer inte ihåg vem) det intressanta Our intranet, the Wiki: Case study of a wiki changing an enterprise.

Under förra veckans gig på IFL dök åter problematiken med internt (och därmed osynligt för oss externa) mediesocialiserande. Flera av deltagarna berättade, utan att avslöja några detaljer, om att deras respektive företag använde bloggar, wikier, etc internt. Till skillnad mot extern marknadskonversation vill företagen än så länge sällan göra något stort nummer av hur dom använder sociala medier internet. Jag antar att det beror framförallt på rädslan för att konkurrenterna skall fatta hur smart man är som använder dom nya grejorna; att man inte vill avslöja hur långt man (inte) kommit; och att det som avhandlas i dom internas sociala medierna är typ företagshemligheter. Jag sa under giget att jag tror det ändras framöver, eftersom expempelvis ett stort antal intrabloggar, intrawikier och intracommunities kommer påverka börskursen i positiv riktning. Initialt bara just att för man gör det. På sikt mer för att det kommer visa sig vara både effektiviserande och kulturhöjande. Men det finns trots allt en hel del sagt och publicerat om hur företag och organisationer använder sociala medier för internt bruk.

Det är nu med glädje jag noterar att Intranätbloggen (via 24-timmarsbloggen) startat. Under ”Om mig” står det ”Carita Holmberg, Intranätansvarig för en webbplats med krav på 24/7 drift. 900 läsare (varav 500 arbetar skift) plus några tusen till från övriga koncernen”. Än så länge några få inlägg, men fler lär det bli och intersset verkar stort. Tidigare har Fredrik Wackå med erfarenheter som konsult inom området bloggat en hel del om området, tex om Internbloggar.

Själv blir jag påmind om att lyfta in mer interna case i min dagliga gärning som gigare och konsult. Vad vi också behöver är fler svenska praktikfall. Från framsynta, modiga och smarta verksamheter som vill dela sina erfarenheter med omvärlden. Tillhör du en sån? I så fall, låt oss veta mer. Det skulle om inte annat underlätta för mig när jag föreläser om möjligheterna. Mina exempel inspirerar, det vet jag. Men dom flesta handlar om extern webb 2.0.