Häromdagen skrev jag om klottrigare skärmar och refererade bland annat till Steven Johnsons tankar om att ”dålig” populärkultur faktiskt är riktigt bra för oss. Ni som sett mig föreläsa vet också att jag brukar konversera kring Johnsons tes om hur allt komplexare sociala sammanhang i TV-serier gör oss mänskligare. Han stödjer sig på teorier om att människans hjärna är så pass (relativt) stor just för att vi är sociala varelser. Sen är steget inte långt till tanken att komplexa sociala medier gör oss än mänskligare än TV-formatets begränsade funktionalitet.

Som av en händelse publicerade i går SvD understreckaren Varför har vi så stor hjärna? av Staffan Ulfstrand om just denna teoriutveckling. Ulfstrand, som är professor emeritus i Ekologisk zoologi vid Uppsala universitet, bygger sin text på färska rön publicerade i specialnumret Social Cognition i tidskriften Science den 7 september 2007. Fast det är nog ingen händelse, Science är lika trendiga som alla andra. Vi styrs ju trots allt av sociala bevis