Skärdump på SL:s Webb-TVJag har länge beundrat Storstockholms Lokaltrafik (SL) för det sätt som dom tidigt använt Internet, webben, mobiltelefonteknik, mm för att göra lokalresan enklare och effektivare. Jag kan lätt via mobiltelefonen snabbt få reda på hur jag skall resa mellan a och b. Det går att surfa trådlöst i princip överallt, så jag kan jobba online. Men nu verkar något ha slagit slint. Såg i morse i Metro (tror jag) att SL börjar med webb tv. Tänkte, jag bryr mig inte. Men nu på kvällen kollar jag mina RSS-flöden och hittar Webb-TV skall ge positivare bild av SL hos Dagens Media.

Först läser jag den artikeln och tänker – det kan inte vara sant. Sen surfar jag in på SL och kollar webb-tv:n. Sen försöker jag hitta någon form av pressinfo från SL om satsningen. Inget. Inte ens en gammaldags ”Pressinfo”-del på webbplatsen. Så än så länge baserar jag mina känslor på vad Dagens Media säger. För dom citerar projektledaren Max Landegård: ”Vi behöver en kanal där vi oemotsagda kan ge information till resenärerna.

Va? ”Vi behöver”. ”Vi oemotsagda kan ge information till”. För mig är det sorgligt att höra. Som kund hos SL är jag mindre intresserad av vad dom behöver. Dom borde bry sig om vad jag, och alla andra som har nytta av SL behöver. Så ifrån mitt perspektiv är det grundfel nummer ett.

Vidare, själva gränssnittet för SL Webb-TV är ett stort kliv bakåt. Det är oklart vem som designat eländet, men hur sjutton kommer det sig att dom avviker från den snygga och välkända form som karakteriserar alla andra (i princip) nya tv-fönster på webben. Det tar en lång stund innan jag hittar [paus] i mitt letande efter en stoppknapp. Sen faller det väl sig naturligt för SL att det inte finns någon kommentarsfunktion. Dom vill ju vara oemotsagda. Däremot fattar jag inte varför man inte kan dela filmen med andra. En mejla-funktion finns, men det är webb 1.0 och begränsar möjligheterna.

Sen har vi det där med filmen (den enda just nu) i sig. Den handlar om biogas. Producerad av Drakfilm, ett bolag som grundades 1975. Och känslan är verkligen 70-talets upplysningsfilm i UR-format. Missförstå mig inte här, dagens UR gör ofta fantastiska program. Enligt Dagens Media står Max Landerberg för manus och regi. Vet inte om han är på SL eller Drakfilm. Men dom senare har till exempel Kjell Sundevall (Jägarna mm) i regissörsstallet. Jag hoppas innerligt att inte någon lärare tvingar sina elever att se på eländet.

Till sist, SL:s Max säger, apropå frågan om inte pengarna borde gå till trafiken i stället: ”Pengarna är öronmärkta för marknads- och pressavdelningen och kommer inte att gå ut över trafiken”. Sorgligt för en företagsekonom som mig att höra.

Det kan mycket väl vara så att webb-tv är en bra grej för oss som har med SL att göra. Men i så fall borde dom börja med att kolla vem som vill ha SL-video på webben, till vad, och hur dom vill använda resultatet.

Hmmm, jag fick en idé…