Du som lyssnar på det här hör ett talsyntesavsnitt från själva textbloggen i weconverse. Den som skrivit texten är Richard Gatarski, men jag som pratar är alltså en maskin – en slags robot. Vem är jag, skribenten eller rösten? Läskigt va?

I tisdags träffade jag, det vill säga Richard, som hastigast Daniel Erkstam på ReadSpeaker. Han är affärsutvecklare på detta Uppsalabaserade företag som är experter på talsyntes, det vill säga att automatiskt konvertera text till tal. Dom har många olika lösningar, och tillhör sedan länge dom världsledande företagen som exempelvis ser till att man kan lyssna på webbsidor. För inte alltför länge sedan började ReadSpeaker också leverera lösningar för att automatiskt göra podcasts av bloggar. Jag stötte på deras produkt första gången när 24timmarsbloggen började använda deras tjänst. Daniel upplyste mig om att man nu minsann kan göra detta gratis (på sikt annonsfinansierat) genom deras samarbete med AudioFeed Creator. För närvarande klarar den av att syntetisera text på Franska, Engelska och naturligtvis Svenska.

Så från och med nu kan du lyssna på det som skrivs här i bloggen. Sedan några månader publicerar vi dessutom weconverse pod, det vill säga unika ljudprogram som handlar om kraften i oss – och teknikutvecklingen. Du hittar dom i kategorin pod, där du kan lyssna direkt på alla avsnitt. Mer om hur du prenumererar gratis under FAQ How can I subscribe to weconverse using RSS?

Det vore kul att höra vad du tycker, speciellt om kvalitén i det syntetiska talet.