Jag blir allt mer fundersam över att så många verkar fastna alltför länge i mikrobloggsfällan. Där man tror att man får pejl på läget genom att ständigt bevaka och fylla på strömmen av korta meddelanden. Det blir lätt för mycket lite, på bekostnad av annat längre. För egen del har nyhetens behag gått över och jag balanserar så sakteliga tillbaks till mer långsamma och reflekterande in- och uttag.

Lagom är bäst och trådgårda och tvättra är bättre än att bara twittra. Sålunda har jag under påskhelgen skitat ner mina kläder med bland annat krattning och stuprörsrensning. Under tiden klämde jag Dan Arielys Predictably Irrational som drygt sju timmars ljudbok. (Mer om det senare, tvätten fick gå före). Och idag lyssnade jag i tvättstugan igenom senaste föreläsningen från podden Seminars About Long Term-term Thinking.

Det visade sig vara 80 minuter fascinerande tankar, insikter och politik från Gavin Newsom, 42nd Mayor of the city and county of San Francisco. Liksom många andra städer delar SF ambitionerna kring miljö och skola. Intressant nog pekar han bland annat på Stockholms satsningar inom trafikområdet. Och även om jag hört lite om vår huvudstads satsningar på energihantering, så känns det som att Gavin Newsom och San Francisco är mer på G. Förmodligen eftersom han är en fantastisk storyteller.

För någon vecka sedan lunchade jag med Matts Heijbel, som dessutom nyligen intervjuats om ämnet av SvD. Jag blir alltmer övertygad om att världen förändras inte genom korta uttalanden, masskommunikation, broschyrer, utomhusreklam (och sopiga filmer). Nej, personliga möten som kan delas vidare i sociala medier är det som skapar visioner och underbygger framtiden.

Hos The Long Now Foundation hittar du både en skriftlig summering av det Gary Newsom sa och hela seminariet i mp3-format. För att locka till vidare lyssning, och lyfta fram det som ligger mig varmast om hjärtat, klipper jag nedan in ett par minuter av det Newsom sa som svar på utmaningen”They can’t get good schools in town, so they can’t get the families”. Hör på den du!

[dewplayer:http://www.richardgatarski.com/wp-content/uploads/excerpt_april08-2009_gavinnewsom_at_salt.mp3]

Ooops, upptäckte direkt efter publiceringen att du kan se hela seminariet i videoformat (eller bara det om skolan). Och som du ser i klippet klippet här nedanför tog Newsom frågor via Twitter .