Du som lyssnar på det här hör ett talsyntesavsnitt från själva textbloggen i weconverse. Den som skrivit texten är Richard Gatarski, men jag som pratar är alltså en maskin – en slags robot. Vem är jag, skribenten eller rösten? Läskigt va?

I tisdags träffade jag, det vill säga Richard, som hastigast Daniel Erkstam på ReadSpeaker. Han är affärsutvecklare på detta Uppsalabaserade företag som är experter på talsyntes, det vill säga att automatiskt konvertera text till tal. Dom har många olika lösningar, och tillhör sedan länge dom världsledande företagen som exempelvis ser till att man kan lyssna på webbsidor. För inte alltför länge sedan började ReadSpeaker också leverera lösningar för att automatiskt göra podcasts av bloggar. Jag stötte på deras produkt första gången när 24timmarsbloggen började använda deras tjänst. Daniel upplyste mig om att man nu minsann kan göra detta gratis (på sikt annonsfinansierat) genom deras samarbete med AudioFeed Creator. För närvarande klarar den av att syntetisera text på Franska, Engelska och naturligtvis Svenska.

Så från och med nu kan du lyssna på det som skrivs här i bloggen. Sedan några månader publicerar vi dessutom weconverse pod, det vill säga unika ljudprogram som handlar om kraften i oss – och teknikutvecklingen. Du hittar dom i kategorin pod, där du kan lyssna direkt på alla avsnitt. Mer om hur du prenumererar gratis under FAQ How can I subscribe to weconverse using RSS?

Det vore kul att höra vad du tycker, speciellt om kvalitén i det syntetiska talet.

Share
 • Jag tycker kvaliteten är helt okej. Ungefär det jag förväntar mig av en talsyntes, men dom blir bara bättre och bättre.

  Jag testade att att lägga till en audiofeed på vår blogg (http://lscnytt.wordpress.com/) men jag hittade inte din funktion. Att det går att lyssna på varje inlägg för sig direkt på bloggen utan det blev bara en länk till webbflödet och man ser en lista med samtliga inlägg.

  Hur lyckades du? Har du en annan version?

 • Kalle, er blogg ligger ”hostad” på wordpress.com. Jag använder samma verktyg, men i en variant på egen server (www.wordpress.org). Till den finns det en plug-on som heter PodPress, som jag använder för weconverse pod (icke talsyntes). Just i detta inlägg kopierade jag helt enkelt den fil som ReadSpeaker genererade och publicerade den som ett avsnitt i weconverse pod, med hjälp av PodPress.
  Ni skulle kunna flytta till egen server och låta PodPress länka till filerna på AudioFeeds server. Lite manuellt jobb varje gång, eller så kommer ngn på att hacka till en plug-in som fixar detta. Jag planerar inte att göra så fler gånger. Det borde gå att utnyttja AudioFeeds flashspelare genom att trixa lite.
  Sammanfattningsvis, det finns mig veterligen ingen automatiserad funktion för detta. Däremot fullt med möjligheter. Frågan är vem som realiserar dom…

 • Tack för svaret! Vi har försökt att få vår blogg på Räddningsverkets server men de gillar inte den idén. Se tidigare diskussionen på inlägget om myndigheter bloggar eller inte :-) Men detta kan ju innebära mer tjat på vår informationsavdelning.

  Intressant är att de (vi) inte har någon talsyntes på vår hemsida och vi har inte någon möjlighet att få podpress på bloggen heller. Lite tråkigt att principer går före tillgängligheten… Egentligen spelar inte talsyntesen på bloggen någon roll men det intressanta är hur vi kan få texten på kursmaterialet uppläst för elever som föredrar det…

 • Pingback: Nu kan du lyssna på Lärstödsnytt « Lärstödsnytt()

 • Pingback: Portaler, CMS och Web 2.0 :: Lyssna också :: June :: 2007()