Som flera av er redan hört på mina gig så undviker jag sedan ett tag att ha med Second Life i programmet. Detta av flera skäl. Det viktigaste kommer av att minsta viftning (nåja, jag brukar visa filmer, bilder och medieklipp) om Second Life tenderar att väcka massor av intressanta frågor och kommentarer som resulterar i långa konversationer. Dessa är som regel alltid värdefulla, men enligt min bedömning finns det viktigare sociala mediefenomen att se och konversera kring. Allt beror naturligtvis på, men i dom allra flesta (Skandinaviska) verksamheter är det just nu viktigare att förhålla sig till enklare, billigare och snabbt värdeskapande sociala medier som bloggar, RSS, podcasting, communities, mm.

Det hindrar inte att jag tycker att multimediala online-världar i 3D är otroligt intressanta. Min bedömning är att dom lär utvecklas och bli allt mer spridda och välanvända, typ som i exempelvis Sydkorea. Att företag som IBM, stora universitet, och mindre konsultföretag skapar en eller flera världar i Second Life är naturligtvis en viktig form av forskning och kunskapsutveckling. Men varför Second Life? Varför nu? Varför inte något annat?

För drygt 10 år sedan roade vi inom BAT – Business Art Technology oss med att både använda och demonstrera den numera bortglämda Worlds Away (se här tex) och Active Worlds. För snart fem år sedan brukade jag visa Entropia universe, som dessutom har svenska rötter. En värld som intressant nog väckte samma intresse, men mindre agerande. Onder Skall listar nyligen ett antal alternativ till Second Life. Med andra ord finns det många världar och ingenting garanterar att det är just Second Life som passar bäst i din situation.

Sammanfattningsvis, Second Life ger än så länge bra press (i Sverige). Men till vilken nytta för din verksamhets intressenter? Ju mindre tid jag har på mina gig, ju mindre är chansen att jag plockar med Second Life.

[uppdatering 22:05] Via FiR hörde jag talas om att businesshamanerna på Gartner Group i en pressrelease säger att 80 % av aktiva internetanvändare kommer ha ett ”second life” i den Virtuella Världen i slutet av år 2011, om än inte i just Second Life. Fascinerande att Gartner group är så uppkopplade så att dom kan veta det redan nu. Dessutom listar dom ”fem lagar för företag som deltar i den virtuella världen”. Otroligt – bäst att göra som lagen säger!