En snabb reflektion bara, på omslaget till Resumé den 4 maj 2007 med rubriken ”Pr-tricket som sätter press på mobiljättarna”. Enligt deras ”Inblick marknad” var det alltså ett ”Pr-trick” som gjorde ”The Iphone ’headline news’ i hela världen”. Enligt artikelförfattaren Peter Willebrand var det frågan om en ”säljpresentation som borde tjäna som skolexempel i all framtida marknadsföringslitteratur”. Det vill säga, det att Jobs ringe Starbucks med sin nya nalle o beställde 4000 caffé latte till deltagarna på Macworld, San Francisco 2007.

För det första, det Jobs gjorde då var sånt han brukar göra – det vill säga fantastiska gig (se tex om Jobs på PresentationZen).

För det andra, grunden (dvs förväntningarna, intresset, buzzen, hypen, känslan, rörelsen kring Apple och deras produkter) var redan lagd.

För det tredje, i sociala medier har evangelisterna, geekarna, freakarna, guruerna, kunderna, användarna, konkurrenterna, med flera konverserat långt före, under, och efter den aktuella presentationen. Ett faktum som Apple länge känt till och stödjer.

Med andra ord, det var inget PR-trick. Det var bara ett inslag i en lång och genomtänkt resa i intressentfokuserad produktutveckling. Det är DET som platsar i marknadsföringslitteraturen. Där Apple för övrigt redan finns.