Verva inge bloggDet kom en fråga via mejl idag om jag känner till några bloggande myndigheter. Trodde att jag redan skrivit om detta, men det verkar relativt tunt på den fronten. Allvarligt med tanke på Verva och idén med 24 timmarsmyndigheten . Kolla bilden vad som händer när man söker ”blogg” hos dom :-() [Uppdatering 8 Juni 15.30: se även kommenter från Verva].
[Uppdatering 3 september 10.00: Erik Stattin efterlyser exempel på medborgarmedverkan, där kanske det dyker upp fler svar].

Ett snabbt svar från mig är att jag i alla fall inte känner till några direkt (inspirerande) exempel från förvaltningsmyndigheterna. För några veckor sedan spreds i bloggosfären (tex via Fredrik Wackå) budskapet att Skatteverket börjat blogga. Men när jag kollade närmare visade sig deras blogg Förstudie: webbplatser 2.0 ha ett (1) inlägg, daterat den 15 maj. Dessutom hittade jag inte bloggen via Skatteverket.se:s hemsida, utan jag fick leta upp Fredriks inlägg för att hitta länken. Intressantare är att inlägget idag samlat på sig 18 läsarkommentarer. Sidan Om projektet har fyra läsare kommenterat. Kul att några på Skatteverket gör något, även om det inte imponerar. Dessutom, om man googlar Skatteverket blogg så hittar man direkt Jesper Svenssons blogg Inifrång Skatteverket. Personligt, flitigt och förmodligen mer positionerande än Skatteverkets ”officiella” blogg.

Personen som skickade frågan nämnde Gunnar Ågrens blogg (Generaldirektör på Folkhälsoinstitutet). Två inlägg (8:e och 20:e maj 2007) samt två läsarkommentarer. Plus i kanten för att Gunnar (eller någon) svarade på en fråga inom en timme. Men minus för resten. Nåt egenihopsnickrat verktyg som ser lika tråkigt ut som namnet Folkhälsoinstitutet, mycket rundsnack i inläggen, inga länkar och kommentarerna i fel kronologisk ordning. Satsningen kanske hetsar upp någon kompis i direktörsrummen – men jag tänker då inte prenumerera.

Däremot är ju exempelvis Universitet och högskolor rätt aktiva. Både genom (i mitt tycke bra) rektorsbloggar, som Kåre Bremers (Stockholms universitet) och Ingrid Carlgrens (Lärarhögskolan i Stockholm). Stockholms universitet erbjuder dessutom både en bloggtjänst (dålig) och förteckning över bloggar inom universitetet (som tex min :-).

Men frågan är öppen. Jag bollar den vidare till er – och mer specifikt Mats (NITA), Peter (Peter Karlberg) och Patrik (24timmarsbloggen) som jag hoppas kan mer om detta än jag.