Det finns alltid massa saker att lära sig när det gäller presentationsteknik. Jag följer exempelvis Garr Reynolds otroligt generösa blogg Presentation Zen. Sprängfylld med tips, verktyg och aktuella analyser, exempelvis av Al Gores presentationsteknik i An Inconvenient Truth. Och i förrgår kväll lärde jag mig en hel del nytt – medans jag strök en enorm hög med kläder. I samband med ett besök hos en potentiell kund till Podernize stötte jag nyligen på podcasten Manager Tools. Så under tiden strykjärnet värmdes upp laddade jag min multimediala mobil med Presentations Basics principle #1 samt Answering Questions i a Presentation avsnitt 1 och 2. Jämrans, att stryka kan vara så värdefullt (tid att lära).

Sen händer det faktiskt ibland att jag själv tycker att jag är himla bra på att föreläsa. Då är jag alltid tacksam för dom två presentationskonsulter som coachade mig på Ericsson för cirka 25 år sen. Tyvärr har jag sedan länge glömt deras namn, men dom var helt fantastiska. Numera bygger mina gig på 30 års ämneserfarenhet, experiment med bilder och presentationsteknologi. Naturligtvis snappar jag också upp bra grejor som andra föreläsare gör. Dessutom utbyter jag idéer, tips och trådar med kollegor, framförallt Ola Feurst och Anders Lundkvist i BAT.

Inför varje enskild föreläsning går jag igenom uppdraget, stämmer av med deltagarnas bransch och förkunskaper samt lägger till och drar ifrån material från tidigare presentationer. Under giget får jag ofta idéer till en ny tråd, eller hur en gammal tråd kan utvecklas. Ibland kan jag testa idén direkt. När det hela funkar fint är det helt otroligt kul. Som tex när en seminariedeltagare i höstas spontant utbrast ”this is terrible”. Det födde bland annat en rapporttitel och en föreläsning.

Men direkt efter ett gig går som regel mina tankar direkt till det som blev mindre bra. Vad kunde jag tagit bort: vad missade jag att säga; hur låg rösten; hur tog jag emot publikens reaktioner och frågor? Typ såna saker grubblar jag över varje gång. Baserat på egna känslor och återföring från vänner (det är oftast bara dom som vågar säga sanningen), arbetar jag just nu med att minimera risken att låta arrogant, ta bort några tics (jag smackar rätt mycket), lite svärord och balansera mellan en ”soft” och en ”affärsmässig” stil.

En del av mina kunder gör mer eller mindre avancerade utvärderingar av arrangemang där jag ingår. Det är en form av värdefull feedback. Men det vore otroligt kul om folk ville dela sina synpunkter på mina framföranden här i weconverse. Gärna ros, men framförallt vad jag kan göra bättre. Konversationen är fri…