Inför valet verkar medietränade röstfiskare skrika sig hesa över att den svenska skolan är usel på digital kompetens. Men det är som vanligt en inställning till livet. Antingen så är glaset halvtomt, eller så är det halvfullt. Här en rapport om ett kärl att fylla på från.

Förra veckanl hade jag turen att hamna på Nacka kommuns e-Smartvisningar den 15 april. Kort och gott så var det årets mini-mässa. En fysisk mötesplats där nybakade e-pedagoger visar (var)andra vad dom lärt sig. Dom ambitiösa eleverna (fast dom är ju lärare – sjuk aktörsbeskrivning) hade såväl en piska (ni måste få ihop något) som morot (positiv uppmärksamhet). Och från mitt egoistiska håll fick jag chansen att lära mig mer. Dessutom bjöds det mer kött på benen att kasta åt dom som fortfarande menar att det inte finns någon digital kompetens i den svenska skolan.

Hela evenemanget var arrangerat av Nacka kommuns skolors e-Utvecklare. I beskrivningen för utbildningen, som heter  e-SMARTprogrammet, skriver dom:

”I Nacka vill vi ha en skola som leder, inte följer. I år tar vi in 40 kursdeltagare från förskola till gymnasium. Du som söker har möjlighet att välja den inriktning som passar dig”

Årets gäng började den 14 oktober, där även skolledare deltog. Lärarna var sedan med i ett av e-SMART-spåren: Specialpedagogik; Förskolan, F-6, respektive 7-9 och Gymnasiet. För att bli godkänd måste deltagaren (jag har fetat den andra punkten):

 • Närvara på samtliga pass
 • Dela med sig av dina nya e-erövringar i seminarieform under e-mässan den 15 april
 • Arbeta med egen pedagogisk e-smart idé under hela utbildningstiden
 • Dokumentatera och reflektera kring kurserfarenheter

Snacka om peer-to-peer learning! Vi lär av och med varandra. I den gamla världen, och med det gamla pedagogiska tänket, så hade någon journalist från den kommunala skoltidningen i bästa fall uppmärksammat att lärare gått kurs och intervjuat en deltagare. Sen hade tidningen kanske publicerat det hela några månader senare. Nu går det liksom inte till så i e-Nacka, för där har dom förstått både nya möjligheter och deras konsekvenser. Det viktiga är att vi (kun)skapar tillsammans, och att det sker så öppet som möjligt. Delat kunskapande ger den bästa kunskapen.

För min del började det med att Sandra Wissting, en av Nackas e-Utvecklare, twittrade: ”I morgon mellan 14-17 är det e-smartmässa i Nacka. Vore jättekul om ni skrev till deltagarna så vi får flöde i bakgrunden. Tagga #esmart!”. Nästa dag, efter lite funderingar följt av ett par klickningar, hade jag hittat såväl det fylliga programmet (ca 30 dragningar under tre timmar) som anmälningssidan. Fem minuter senare var jag var anmäld och fick omedelbart bekräftelse per mejl. Där det förutom en kartlänk också fanns namn och tider för de seminarier jag valt ut. Bara att klippa ut och klistra in här i inlägget. Här har traditionella konferensarrangörer MASSOR att lära!

En (1) minut efter att jag själv twittrat att jag skulle vara med twittrade Sandra tillbaks ”Va kul, välkommen!”. Ett par tweets till och hon var med på noterna att jag eventuellt skulle videofilma några seminarier. Därefter drog jag på två möten i Stockholm och tog efter lunch bussen ut till Nacka stadshus. Väl på plats visade det sig att alla fyra seminarierummen var laddade med videokameror, så jag nöjde mig med att bara filma några minuter från själva välkomnandet. Arrangörerna kommer nämligen webbpublicera valda videoinspelningar lite senare.

Tyvärr hann jag bara vara där i en dryg timme. Förutom konversation med några närvarande bekanta och tårtätning, räckte det till att lyssna på fyra (4)  föredrag. Dom levererades av:

 • Ulrika Ingrosso, Gläntans förskola
  (Damer som blir e-smarta damer, hur man lär sig att hjälpa sina kollegor)
 • Ulrika Svenssson, Eklidens skola 7-9
  (Hur jag har arbetat med processkrivning i engelska genom wikis på SkolportalN)
 • Lisa Sjöborg, Boo Gårds skola f-6
  (År 2 som jobbat med rim och korta berättelser låter sina vokisar presentera resultatet
 • Eva Friberg Nacka gymnasium/Lärcentrum
  (Matematik på nätet! Bra komlement till specialläraren/matematikläraren!)

Alla var bäst! Tack för att ni vågar pröva och skapa nya vägar, utvecklar pedagogiken och den svenska skolan. Och framförallt för att ni delar med er på vägen.