Män med iPhone verkar dominera bland besökare på mobila webbplatser. Men jag är övertygad om att kvinnorna snart går om, att iPhone förlorar sin ledning och att “mobil” webb inte blir något speciellt framöver.

Undersökningsföretaget Web Service Award (WSA) konstaterar enligt en färsk studie att andelen kvinnor som besöker mobila webbplatser är otroligt låg, endast 9 procent. Det kan naturligtvis vara en felaktig siffra beroende på urvalsmetod; val av undersökningsobjekt; att respondenter inte svarar ärligt, etc. Oavsett vilket så lär vi än en gång ta oss en funderare över medieutveckling i ett genusperspektiv.

Rapporten presenterades idag under ett pressmöte, men jag har fått möjlighet att tidigare läsa en förhandsversion. Jag ser ingen anledning att här återge vad rapporten (länk kommer så fort den publicerats som kan laddas ner från pressmeddelandet) säger, eftersom den är både välskriven och koncis.

Vi kan dock konstatera att 74 % besöker mobilsajterna dagligen, bland märkena dominerar apparaten iPhone (32 %), browsern Safari (52 %) och operativsystemet iPhone OS (32 %). Fast, det slår mig först nu när jag skriver det här att Safari bara finns för iPhone, så rent logiskt borde det inte vara högre siffror på den browsern än apparaten iPhone.

iPhone dominerar alltså, men själv är jag allt mer övertygad om att Android under året kommer att uppmärksammas som det som webbutvecklare inte kan negligera. Snarare borde prioritera framför iPhone, speciellt då det gäller mobila appar. Mer om det i ett senare inlägg, som har legat halvfärdigt i snart ett halvår (det gäller att hitta tid att reflektera och skriva ;).

En annan viktig sak värd att notera är de förväntningar som respondenterna (och jag) har på den mobila webben. Vi vill inte ha en mobil variant av en destinationswebbplats. Vi vill ha allt lika tillgänligt i mobilen som på en dator (eller någon annan internetapparat för den delen).

En växande utveckling är att mycket av den funktionalitet som idag erbjuds på webbplatser flyttas ut i mobila appar. Där ”mobil” inte bara handlar om mobila apparater, utan att apparna är ”mobila” i sig. Det vill säga att apparna kan installeras och flyttas in i olika apparater. Se exempelvis HP App Studio (för skrivare). Där bland andra USA Today har en HP App som skriver ut deras olika nyheter.

Undersökningen bygger på ett självurval med nära 3 500 respondenter som besökt de renodlade mobilsajterna mobil.unt.se, mobil.dn.se, mobil. mil.se, mobil.svenskfast.se och mobil.idg.se.

[Transparensnot: Jag sitter sedan starten för 10 år sedan i juryn för Utmärkelsen Web Service Award och har i runt fem år agerat som konferencier vid seminariet/eventet då priserna delas ut].