Onekligen är det i mångt och mycket Twitter som regerar i den vardagliga konversationen om sociala medier. Twittrandet går kanske över och nåt annat tar vid. Och för mig är egentligen den riktigt stora grejen att Twitter får vuxna att fatta vad kidsen kan och gör samt inser värdet med nya medier i realtid – bortom dagspress och e-post.

Vi kunde inte tänka oss

En annan stor sak med Twitter är att det exemplifierar att tekniken blir vad vi gör med den. Precis som SMS var Twitter (och andra mikrobloggar) en möjlighet som sökte användning. Och hej vad det används. Till saker vi inte visste från början. Jag var inte ensam om att börja med frågan ”vad ska det [Twitter] vara bra för”? Som vanligt är det inte fantasin som sätter begränsningarna – utan tiden och uppmärksamheten (eng. attention). Framförallt händer det intressanta först när vi går från tanke till handling.

För egen del har jag valt att twittra sånt som kan intressera dom som följer mig. Ett stort, varmt och hjärtligt tack till alla er!. Samt naturligtvis sånt som bygger mitt personliga varumärke. Nu senast detta. Det vill säga en medveten appropriering av fantastiska människor, organisationer och företeelser. Och förhoppningsvis bjuder jag samtidigt tillbaks på lika mycket relationellt värdeskapande.

Följa få eller massa

Brit Stakston tog i fredags upp fenomenet FollowFriday genom att reflektera och uppmuntra till att följa andra. I listan hamnade jag (@weconverse) med förklaringen: ”unfollowar mig [@BritStakston] i perioder och för att jag har stor respekt för det du gör”. Det slår mig att jag glömt återfölja efter hennes frenetiska twittrande nu i helgen. Jag har alltså gjort så att jag ibland slutar att följa när dom, ofta på konferenser, varenda minut twittrar iväg nåt om det dom just hört och sett. Resultatet blir att jag inte ser något annat (just då).

I skrivande stund är det så att @weconverse följer 149 andra. Det är nästan lagom. Jag tänker hålla mig under 200 (Brit Stakston följer runt 1 500). Det finns diverse verktyg, tjänster, appar och allt möjligt för att hantera sitt twitterintag. Men jag väljer att köra basvarianten (regelbundet kika in på min twittersida och/eller Twidtroid, en Androidapp). Planen är alltså att följa i runda slängar 200 som twittrar lagom mycket. Lagom, så att jag kan ha pejl på alla och att ingen dränker andra.

Dels blir jag tyvärr tvungen att ta bort några som twittrar otroligt mycket. Det känns som att av dom jag följer är det 10 stycken som står för 90 procent av kvittret. Flera av dom twittrar sinsemelan en hel del. Min tanke är att genom att följa en av dom, som ”connector” (SNA-term) i respektive ”sinsemellan”, får jag hyfsad pejl på resten. Bort rensar jag också några som mest twittrar om sociala medier i sig.

Oavsett vilka jag tar bort så smärtar blott tanken. Visst kommer jag missa en del infomation. Men det som gör ont är att ”unfollow”känns asocialt. Typ ”jag bryr mig inte om dig längre”. Men det gör jag. Det går bara inte att bry sig om alla jag vill bry mig om.

Samtidigt tänker jag börja följa fler som twittrar om skola, barn, ungdomar och institutionell reformering. Det senare är den väg jag viker in mer och mer på.

Re-inventing childhood

”Re-inventing childhood” blir min misson (vad jag nu skall kalla det på svenska). Och den som garanterat finns kvar i min följarlista är @dtapscott. För Don Tapscott verkar närmast vara den som dragit samma radikala slutsats(er) som jag. Inte heller han vet vad han skall kalla det, så han ber om hjälp.

Vad ska bli mitt nya Twitter Id?

Jag är döpt till Richard Gatarski. Otaliga gånger har jag träffat människor, konverserat med dom en bra stund och först efter ett bra tag har vi insett vad vi heter. Typ, ”ah, det är du som är weconverse”. Nu råkar weconverse vara samlingspunkten för vår konversation kring mina inspirationer, råd och provokationer om medie- och teknologiutveckling. På Skolmarknad.info samlar jag det som mer direkt rör mötet mellan skolan och marknaden. Sen finns jag på några andra ställen också.

Som i ett led förvirringen mig versus projekten tänker jag byta Twitter Id till något med mitt namn. Hjälp mig, Vad skall jag välja?

  • (@gatarski är taget, av någon polack som jag inte känner)
  • @RichardGatarski (tar 10% av dom 140 tecknen, samt jobbigt att skriva på mobilen)
  • @rgatarski (kanske är en bra kompromiss)

Vad tycker du?