Onekligen är det i mångt och mycket Twitter som regerar i den vardagliga konversationen om sociala medier. Twittrandet går kanske över och nåt annat tar vid. Och för mig är egentligen den riktigt stora grejen att Twitter får vuxna att fatta vad kidsen kan och gör samt inser värdet med nya medier i realtid – bortom dagspress och e-post.

Vi kunde inte tänka oss

En annan stor sak med Twitter är att det exemplifierar att tekniken blir vad vi gör med den. Precis som SMS var Twitter (och andra mikrobloggar) en möjlighet som sökte användning. Och hej vad det används. Till saker vi inte visste från början. Jag var inte ensam om att börja med frågan ”vad ska det [Twitter] vara bra för”? Som vanligt är det inte fantasin som sätter begränsningarna – utan tiden och uppmärksamheten (eng. attention). Framförallt händer det intressanta först när vi går från tanke till handling.

För egen del har jag valt att twittra sånt som kan intressera dom som följer mig. Ett stort, varmt och hjärtligt tack till alla er!. Samt naturligtvis sånt som bygger mitt personliga varumärke. Nu senast detta. Det vill säga en medveten appropriering av fantastiska människor, organisationer och företeelser. Och förhoppningsvis bjuder jag samtidigt tillbaks på lika mycket relationellt värdeskapande.

Följa få eller massa

Brit Stakston tog i fredags upp fenomenet FollowFriday genom att reflektera och uppmuntra till att följa andra. I listan hamnade jag (@weconverse) med förklaringen: ”unfollowar mig [@BritStakston] i perioder och för att jag har stor respekt för det du gör”. Det slår mig att jag glömt återfölja efter hennes frenetiska twittrande nu i helgen. Jag har alltså gjort så att jag ibland slutar att följa när dom, ofta på konferenser, varenda minut twittrar iväg nåt om det dom just hört och sett. Resultatet blir att jag inte ser något annat (just då).

I skrivande stund är det så att @weconverse följer 149 andra. Det är nästan lagom. Jag tänker hålla mig under 200 (Brit Stakston följer runt 1 500). Det finns diverse verktyg, tjänster, appar och allt möjligt för att hantera sitt twitterintag. Men jag väljer att köra basvarianten (regelbundet kika in på min twittersida och/eller Twidtroid, en Androidapp). Planen är alltså att följa i runda slängar 200 som twittrar lagom mycket. Lagom, så att jag kan ha pejl på alla och att ingen dränker andra.

Dels blir jag tyvärr tvungen att ta bort några som twittrar otroligt mycket. Det känns som att av dom jag följer är det 10 stycken som står för 90 procent av kvittret. Flera av dom twittrar sinsemelan en hel del. Min tanke är att genom att följa en av dom, som ”connector” (SNA-term) i respektive ”sinsemellan”, får jag hyfsad pejl på resten. Bort rensar jag också några som mest twittrar om sociala medier i sig.

Oavsett vilka jag tar bort så smärtar blott tanken. Visst kommer jag missa en del infomation. Men det som gör ont är att ”unfollow”känns asocialt. Typ ”jag bryr mig inte om dig längre”. Men det gör jag. Det går bara inte att bry sig om alla jag vill bry mig om.

Samtidigt tänker jag börja följa fler som twittrar om skola, barn, ungdomar och institutionell reformering. Det senare är den väg jag viker in mer och mer på.

Re-inventing childhood

”Re-inventing childhood” blir min misson (vad jag nu skall kalla det på svenska). Och den som garanterat finns kvar i min följarlista är @dtapscott. För Don Tapscott verkar närmast vara den som dragit samma radikala slutsats(er) som jag. Inte heller han vet vad han skall kalla det, så han ber om hjälp.

Vad ska bli mitt nya Twitter Id?

Jag är döpt till Richard Gatarski. Otaliga gånger har jag träffat människor, konverserat med dom en bra stund och först efter ett bra tag har vi insett vad vi heter. Typ, ”ah, det är du som är weconverse”. Nu råkar weconverse vara samlingspunkten för vår konversation kring mina inspirationer, råd och provokationer om medie- och teknologiutveckling. På Skolmarknad.info samlar jag det som mer direkt rör mötet mellan skolan och marknaden. Sen finns jag på några andra ställen också.

Som i ett led förvirringen mig versus projekten tänker jag byta Twitter Id till något med mitt namn. Hjälp mig, Vad skall jag välja?

 • (@gatarski är taget, av någon polack som jag inte känner)
 • @RichardGatarski (tar 10% av dom 140 tecknen, samt jobbigt att skriva på mobilen)
 • @rgatarski (kanske är en bra kompromiss)

Vad tycker du?

Share
 • @rgatarski låter ju strålande :)

  Och tack för ett bra resonemang kring det här med hur många man ska följa osv!

 • Håller med ovanstående på båda punkterna.

  1. Intressanta tankar om following, även om jag personligen inte ser någon anledning till en absolut gräns för hur många man bör följa. Viktigast är *vem* man följer.

  2. Satsa på ett så kort namn som möjligt. Varje tecken räknas.

 • @rgatarski får duga, även om det hade varit bättre med hela ditt namn. 10% av resurserna för ett namn känns lite som resursslöseri. Jag som följe dig vill ju ha maximal info.

  (Sedan kan det finnas andra orsaker till att man väljer att breda ut sig genom att skriva ut hela sitt namn, men då ligger fokus mer på personen än på vad denne har att förmedla). *ler*

 • Christer Holger

  @rgatarski låter rätt. Sedan tycker jag du ska ta bort funktionen som gör alla rader på din blogg lika långa med följden att du får galet långa mellanrum mellan orden på vissa rader. Nu ska jag också följa Tapscott. :)

 • Joakim Axelsson

  Jag håller med, @rgatarski blir bra.

  Du är en av de första som ”törs” säga att du inte vill följa fler än 200. Annars ju i mångt och mycket racet att ‘flest vinner’. Följer själv nästan 600, men känner att det är i mesta laget och har nog tänkt städa lite. Man märker ju efter ett tag vilka personers tweets min i praktiken läser.

  Kul också att du mer och mer glider in på skola, barn och ungdomar. Jag är sedan många år engagerad i Katarina Norra skola på Södermalm. En kommunal skola, men med en styrelse där föräldrar, skolledning, elever och personal sitter tillsammans. Föräldrarna har majoritet i styrelsen.

 • Kerstin Öhman

  @rgatarski helt OK – men måste du ha med hela efternamnet? Du ligger väl så högt i personal branding och att du skulle kunna ta en kortform. @rgat, @ricgat eller @rgtrski

 • Håller på hela namnet – att ge efter för den tekniska begränsningen 140 tecken blir fel prio…det viktiga är att det är du och vad du säger och gör, och det blir tydligast för tex nya followers om man använder hela sitt namn. Och när Twitter ersätts av något annat kanske ditt smeknamn måste ändras igen – med sitt riktiga namn råder det ingen tvekan på långsikt (över de olika teknologigränserna) om vem som säger alla bra saker.

  Intressant det du skriver om att Twitter kan hjälp vuxna fatta vad ungdomar kan och gör. Jag tror att det är jätteviktigt att vi vuxna tar ett aktivt ansvar och agerar för att hänga med så gott vi kan i nya kommunikationssätt för att på ett bra sätt finnas där för ungdomarna. Att vara nära dem och finnas tillhands som föräldrar, stöd, kompis etc i både goda och problemfyllda tider är en av de viktigaste förutsättningarna för att de och deras barn ska bli bra människor och få bra liv etc.

  Även kidsens andra verktyg/leksaker dvs spel etc borde aktivt utforskas av vuxna av samma skäl. Det går ju aldrig att hänga med så att man blir en av dem – det räcker inte tiden till, och man blir inte insläppt på det sätt som skulle behövas, men med lite barnasinne och nyfikenhet tror jag att man kan komma tillräckligt långt för att kunna finnas där när ungdomar och barn behöver det.

  Dessutom blir man snabbt ett stöd för andra vuxna också – och det kanske är nästan lika viktigt – för även om det inte är ens egna barn som behöver hjälp så kan de ju indirekt bli påverkade om deras kompisar hamnar i problem tex, och då kan det vara bra att kunna hjälpa till i tex föräldramötet, föreningen, klubbstyrelsen eller vad det kan vara för gruppering.

  Vilka bra sajter/tidningar finns med detta fokus? Lite som tidningen Äventyrliga Föräldrar fast för nätets äventyr?

  Tjing!

  /Per Hjertén, http://www.twitter.com/PerHjerten

 • Tack för alla snabba kommentarer och hejarop!

  Johan är som vanligt ;) blixtsnabb.

  Stefan, just ”vem” är för mig precis vad det handlar om. Varje gång jag demonstrerar Twitter på mina gig och famlar efter ”vem” som står bakom en tweet som jag råkar visa, då skäms jag om jag inte vet vem det är.

  Ilias, att ”breda ut sig” kan ha sina poänger – tex koppling till andra saker på webben (som richardgatarski.com, det blir definitivt inte rgatarski.com).

  @MaryXJ påpekar också att jag stavar med ”ch” (och inte ”ck” eller ”k”).

  Christer, du slår in en öppen dörr (jag ska fixa det i samband med uppfräschning av weconverse.com).

  Joakim, spännande – den skolstyrelsen vill jag höra mer om sen.

  Kerstin, jag har grunnat på gtrski, men det är många som faktiskt aldrig hört talas om mig (än ;). Och just nu är jag ute efter tydlighet snarare än coolhet.

  Per, extra tack för att du tog dig tid att dela så många tankar, återkommer snart på nya sajten richard.gatarski.com vad gäller frågan om föräldrar som bryr sig om IT. Alltså vi finns, men jag vet sannerligen på rak arm ingen sådan samlingspunkt/er.

  I Twitter röstar @MaryXJ, @larmats och @miaholm på kortvariaten, och @hansherman på hela namnet. (Tipsa mig inte om disqus och liknande, det är på g).

  I nuläget alltså majoritet för rgatarski, men några tycker hela namnet.

  Bestämmer mig nog i kväll, så än finns chansen att tycka!

  p.s. Per, jag kollade din bio och senaste tweets – men det var för mycket sånt jag redan får in…inge följ just nu. d.s.

 • Per Hjertén

  hehe…gör inget anspråk på att bli följd heller – hörde dig på en inspirationsföreläsning 1994 i Växjö när jag jobbade på Telub och sedan dess följer jag dig lite ibland…det är tingens ordning. Själv är jag just utploppad från en lång hemmapappaperiod med en liten och vill mest bara testa lite vad som händer på nätet nuförtiden.

  Finns det någon smart sajt som hjälper till att välja ut de där ca 200 man orkar med? Något slags sökfilter bland alla Twittrare där man med sin profil på något sätt hittar det relevanta för en själv?

  Det är många tjänster som inte finns än :-)

 • Jag röstar för hela namnet då det är tydligast och bygger varumärket Richard Gatarski. Jag har själv valt att använda namnet Shai_Ouaki.

 • Kai S

  Föreslår @gtarski. Sitter bra i minnet och indikerar ändå rätt person