Många har frågat mig vad jag tycker om Scandinavian Interactive Media Event 08 (SIME 08). Svaret är kort och gott ”sådär”. Tidigare (både under 90-talet) och under senare år har jag några gånger gått som gratisgäst. I år tyckte jag att det var dags att betala dom nära 10 000 kronorna som kalaset kostade (exkl Award-middagen). Så här i efterskott vet jag inte om det var värt dom pengarna (och tiden) för min del.

Fler än jag har påpekat att numera behöver man inte längre åka på konferenser för att få pejl på det senaste inom webb 2.0, sociala medier och annat ”interaktivt”. Det finns gott om arrangörer och deltagare som live dokumenterar det som händer runt om i världen.

Naturligtvis är det ett hästjobb att förbereda och genomföra ett arrangemang som SIME. Gissningsvis var ambitionerna högre än det som faktiskt blev. Inte underlättades det hela av att mingel/fest-lokalen Ambassadeur drabbades av en vattenskada precis innan. Eftersom jag rent allmänt försöker tona ner min kritiska sida (typ ”gnäll”, även om det är svårt :-) delar jag i stället med mig av några personliga gillanden.

För det första var inramningen på Rigoletto estetiskt tlltalande. Rigoletto är ju huvudsakligen en biograf, men SIME hade fått till en otroligt skön scen, projektion och ljudkuliss. Vidare, jag träffade massor av såväl gamla som nya bekanta. Och det är alltid värdefullt och mysigt att mötas IRL. Joi Itos presentation den första dagen tyckte jag var lysande, även om jag hörde andra som tyckte att det var lite för mycket om Creative Commons. Bra var även Morten Lund som öppnade hela eventet. Speciellt att han ödmjukt tryckte på att han haft tur (vilken svikit en del på sistone). Tyvärr missade jag Hans Rosling (eftersom förseningen i programmet växte under dagens gång). Men efter mitt egna em-gig på annat håll hann jag tillbaks till en ”What are the other 6 billions people doing”-panel, där Mahesh Kumar gav en strålande, delvis chockerande, inblick i det Indiska läget.

Dag 2 öppnades kanon med Dan Dubno som gav en personlig betraktelse av Obama-kampanjen och presidentvalet i USA. Han lyfte bland annat fram humorns nya/starka roll. Ulf Ekberg från/med Ace of Base har jag redan bloggat om. Det han gjorde på scen var en sån där grej om gjorde mig glad över att vara på plats. Mohamed El-Fatatry, grundare av Muxlim.com, gav en suverän och tänkvärd bild av sin skapelse. Dito gjorde Peter Sunde, en av dom som grundat Pirate Bay, som blev stolt av sin insats. Den sista timmen skippade jag pga förseningen även denna dag och att jag skulle samla in loppisgrejor till vår scoutkår. Dock gled jag in på efterfesten, tog några glas och träffade folk. Inklusive Joakim Nyström, där vi efter ett långt samtal kom på att vi redan kände (till) varandra i och med att vi till sist bytte visitkort.

Som du märker länkar jag inte till något innehåll på SIME:s webbplats. Det finns liksom inte så mycket stöd där för en bloggare som jag. Inte ens länkar till (den inkompletta) listan över talare.

I alla fulla fall är jag glad över att SIME finns (hoppas på en återkomst). Skandinavien vore bra mycket fattigare utan ett event som detta. Dessutom träffade jag massor av folk som var alltifrån galet nöjda till ganska glada över att vara där/med.