Egentligen ville jag sätta titeln till ”Kriskonversation med hjälp av Twitter”, men det vore dumt eftersom många av dom jag vill nå ännu inte googlar på begreppet konversation.

I December 2008 drabbades New Hampshire av en fruktansvärd snöstorm. Inom parantes hörde jag om ovädret direkt via Twitter och senare i olika podcasts. Snöstormen orsakade bland annat värre elavbrott än i höststormen Gudruns spår. Mer än hälften av delstatens hushåll och företag blev utan ström.

En av dom bästa, kanske den bästa, informationskällorna om elavbrottet och deras åtgärdande var twitterflödet @psnh. Mannen bakom den satsningen heter Martin Murray och arbetar på Public Service of New Hampshire, delsatens största elleverantör. I en otroligt inspirerande intervju av Jon Udell förklarar Murray varför, hur och effekter av hans tweetande. Bland annat konverserar dom kring:

  • förberedelserna (twitterflödet fanns innan katastrofen)
  • djupt mänskliga och sociala aspekter (det handlar om personer)
  • massmedias roll (kunderna når källan, inte massmediet)
  • kundtjänstpersonalen (istf informationsavdelningen)
  • egna snabbsajten www.psnhnews.com (istf huvudkontorets långsamma)
  • huvudkontorets reaktioner (dom vill lära sig av Murray)
  • hur dom går vidare

Observera att i Nordamerika fungerar twitterprenumeration via SMS. Det vill säga att man kan få textmeddelanden från dom flöden man följer. Jag gissar att den kanalformen hade stor betydelse i snöstormsfallet. Efteråt har PSNH mha en serie videofilmer (på YouTube) sammanfattat händelserna kring elavbrottet under rubriken Record outage – record recovery. Jag började skriva det här inlägget på väg till London i onsdags. I går torsdag publicerade FiR ett avsnitt där Murray också intervjuats av Dan York. Jag hinner inte lyssna på det nu, så det är upp till dig att välja. Men uppernbarligen är det ett intressant case.