Help out a reporter (HOAR) är en spännande tjänst. Via den har grundaren Peter Shankman redan samlat över 20 000 mänskliga källor som reportrar kan ösa hur när dom behöver hjälp (via FiR 365 och 367). Alla som betraktar sig som en källa kan fylla i ett formulär och får sedan tre gånger om dagen via mejl en sammanställning av ämnen som journalister snabbt behöver veta mer om.

Jag kom att tänka på HOAR apropå Anders Mildners bloggande hos Sydsvenskan om hur han ser på forskares ovillighet att hantera medier och bloggar som en del av ”den tredje uppgiften”, Mildner skriver senast idag under rubriken ”Hur man bäst övervärderar sig själv”. Där sammanfattar han några tidigare inlägg och deras kommentarer på temat (Universitetet var god dröj, 3 juni; Forskare vs journalister, 2 juli; Pyramid-rivning, 4 juli). Dessutom pekar han på att diskussionerna resulterat i ett inslag i P1:s Medierna (kan i en månad höras ca 8 minuter in programmet den 9 augusti).

Intressant nog verkar det inte vara någon representant från informatons/PR-avdelningen på svenska universitet eller högskolor som gett sig in i debatten. Själv tipsade jag för över en månad sedan via mejl Stockholms universitet (SU), men ingen respons.

Det vore läge för Högskoleverket att göra en egen HOAR. Det vill säga låta forskare som vill anmäla sitt intresse att svara på frågor och sen kan reportar/journalister och andra (som jag) dunka in sina frågor och se svaren droppa in. Men det är klart, så länge vare sig mediekontakt eller bloggande ger nån cred så lär det inte bli någon verkstad (jämför mitt Tänk om avhandlingens form). Men andra branscher kanske kan inspireras till nya grepp i det gemensamma kunskapande.