Första premissen i min logik är att framtiden består av våra barn och den värld dom kommer leva i. Åtminstone om man tittar lite längre bort än i till i övermorgon. Den andra premissen är att dom flesta barnen i Sverige leds till en viss del av sina föräldrar, en del av skolan och en del av annat. – typ webben och dess elektroniska förgreningar. Alltså, alla ledare i skolans värld borde förstå webb 2.0 och sociala medier. Men så är det ju tyvärr inte, vilket framstog med klar tydlighet i gårdagens Agenda (drygt 11 minuter in i programmet). Även om det tack och lov finns undantag.

För några timmar sedan råkade jag snubbla över det internationella mötet The Stockholm Summit for Top Level School Leaders när jag letade efter Utbildningsförvaltningens senaste förslag till lokaleffektivisering. (Se gärna mitt inlägg Lokal glädje är mer än effektivitet. i Skolsmart.)

Nåväl, The Stockholm Summit skall gå av stapeln i maj 2008 och beskrivs:

"has a twofold purpose a learning opportunity and an invitation to join a network. It presents an opportunity for top level school leaders from all over the world to meet in Stockholm, Sweden and learn more about global trends and changes in school policy and education worldwide as well as focusing on local experiences and conclusions for school improvement."

Spännande tyckte jag och surfade dit. Naturligtvis (sic!) inga RSS. Inga bloggar. Inga poddändningar. Inga videoer. Inga tjänster för sociala nätverk. Det senare borde vara naturligt med tanke på Summitens syfte. Kanske värst av allt, det finns inte ens länkar till dom tre talarna som skall leverera Key Notes. För dom som inte vet, typ arrangörerna, är länk en slags koppling via något som heter World Wide Web till förslagsvis talarnas webbplatser. Och har dom inga så är dom kanske inte lämpliga (sorry Bengt).

Den intresserade kan lätt kolla upp att det är rrdesign som "stått för all programmering. Teknik som användes var XHTML/CSS". Jaha, men jag undrar vem som har köpt upp eländet???

Måhända speglar webbplatsen för The Stockholm Summit Utbildningsminister Jan Björklunds attityd till datorer och Internet, som Fredrik Svensson (fd Jeppesen) återger den. Å andra sidan så oroar sig Joakim Jardenberg, VD för MindPark, i premiären av WNiNM över att ledarna i den gamla dagspressindustrin inte heller fattar någe. Fast det är inte lika allvarligt tycker jag.

/richard

p.s. Under tiden jag skrev det här fick jag bounce back på ett mejl till en lärare på en skola i Stockholm. Mejladressen fungerade utmärkt för några veckor sedan. På skolans hemsida (alltså ingångssidan på webbplatsen) står det att "den 1 november flyttades skolans datakonton till utbildningsförvaltningens servrar. Nya adresser hittar ni under…". Utbildningsförvaltningen i Sveriges största stad kan inte ens hantera mejl. d.s.