Via 24-timmarsbloggen snappar jag upp att Göteborgs stad utlyst en öppen designtävling när dom ska fräscha upp sin webbplats. Staden byter inte bara CMS (Content Management System) till Websphere, utan vem som helst kan komma med ett förslag till hur den nya startsidan skall vara. Jag skriver inte ”se ut”, utan tolkar ”design” som form, teknik och ergonomi (användarvänlighet).

Fast, det hela verkar upplagt som en tävling där individuella förslag bedöms av en jury, där reklamgurun Sven-Olof Bodenfors är ordförande. Googlar på göteborgaren Sven-Olof och hittar inget vettigt. Kikar in på reklambyrån Forsman och Bodenfors webbplats. Flashig men inget ”om oss” inte. Alltså blir han utan länk här.

Det hade varit intressantare, och webb 2.0-igare, om Göteborg hade skapat en möjlighet för intresserade att tillsammans designa den nya webbplatsen. Ett socialt medium liksom. Typ en startsida byggd som en wiki. Det hade räckt med form och bakomliggande förklaringar som beskriver tekniken och vad respektive funktion skall göra. Dessutom hade det varit ett helt unikt nytt grepp när det gäller hemsidesdesign. Eller, känner någon till ett sånt grepp?

Jämför även mitt inlägg Bloggar myndigheter (inte)?