Få (som läser det här) kan ha missat Telias strul när deras kunder inte kunde mejla och mängder av e-post försvann. På nätet går konversationerna heta om det tekniska strulet i sig och hur kunderna behandlats av Telia. Som bekant erbjuder dom kompensation i form av en check på 200 kronor, som bara gäller i Telias butiker. Tex JMW kallar reaktionerna för Vilda Västern i bloggvärlden och hänvisar till en undersökning som säger att folk inte tycker kompensationen i tillräckligt.

För drygt två år sen drabbades jag (lite grann) och många andra (mycket mer) av tekniska problem hos bloghotellet Typepad där jag fortfarande har ett gäng bloggar. Vi kunder fick runt den 14 november 2005 ett mejl från Barak Berkowitz, styrelseordförande och CEO hos Six Apart (företaget bakom Typepad). Berkowitz förklarade orsakerna till problemen, att han förstog att vi har problem och hur dom jobbat för att lösa dem. Dessutom delade han med sig av den framtida strategin för att undvika liknande strul framöver. Hela brevet finns i deras blogg "Everything Typepad", där man för övrigt från start kunnat följa hur företaget utvecklas, vad ledningen och kunderna tänker och gör. I sig ett fint exempel på der värdefulla i att säga vad man tänker göra och vad kunderna tycker om det. I stället för att bara annonsera vad man gjort.

Men det viktiga i fallet Typepad var att dom hanterade att felen drabbat deras (miljontals) kunder på olika sätt. Som kund hos Typepad fick man därför välja mellan olika former av kompensation på en skala mellan 15 och 45 extra fria dagars utnyttjande av deras tjänster. Gjorde man inget fick man 15 dagar, men man kunde också höra av sig och inleda en diskussion om att det handlade om mycket större värden som gått förlorade och därför borde man få en annan/högre kompensation. Det gick också bra att tacka nej till erbjudandet och helt avstå från kompensationen (undrar hur många som gjorde det). Typepads agerande spred sig även det som en löpeld i den Vårdade Västern – för att travestera JMW:s rubrik. Exempelvis Neville Hobson kallade det hela för en Offer Hard to refuse.

Jag tycker spontant att Telias förklaring(ar) inte är lika kundvårdande som Typepads. Avgör själv. Kompensationen i sig verkar också utgå från vad som är enklast för Telia och inte för deras kunder.