En vanlig fråga just nu på mina gig är typ ”Slutar vi inte träffa andra människor när alla sitter framför sin skärm”? Inom parantes är det samma fråga som dök upp när jag för drygt 15 år sedan visade elektroniska medier i olika sammanhang. Det är en bra, och relevant, frågeställning. Naturligtvis har den många svar. Mitt första, enkla, är: Nej, vi träffas mer och på andra sätt.

En aspekt är ”sitter framför sin skärm”. Här döljer sig både ett antagande och i viss mån en liten miss. Precis som jag hoppades förr, så går utvecklingen mot mera rörlighet och flera skärmar. Det vill säga vi, nåja, många av oss, interagerar genom elektroniska medier samtidigt som vi rör oss. Det kan handla om att lyssna på en poddsändning i mp3-spelaren, chatta och titta på TV i mobilen, eller surfa med laptopen på tåget. Dessutom dyker det upp fler skärmar i rummet. Vi tittar alltså inte på en skärm, utan växlar snabbt mellan olika – oavsett om det är hemma eller ute på stan. Alltså sitter alla inte framför sin skärm.

En annan vinkling är ”träffa andra människor”. Ofta menar dom som frågar just att man möter andra personer rent fysiskt. Alltså har ett ansikte-mot-ansikte möte. Bakom detta ligger antagandet att det är värdefullare att mötas rent fysiskt, i stället för på andra sätt. Själv brukar jag å ena sidan berätta att jag genom att lyssna på podsändningen BusinessWeek Cover Stories. Jag har numera ”mött” chefredaktören och hans journalister på ett mänskligare sätt än när jag läste deras artiklar i den tryckta upplagan. Många (föräldrar) är oroliga över fysiska möten som har sitt ursprung efter möten i sociala medier som Lunarstorm och Facebook. Här tror jag på den stora drivkraften hos människor som gör att vi vill träffas fysiskt.

För egen del är jag övertygad om att jag, tack vare elektroniska medier, träffat fler människor rent fysiskt än jag annars hade haft möjlighet. Det kan vara så att antalet är fler samtidigt som djupet är mindre. Även här är det mycket en filosofisk fråga om träffa många är bättre/sämre än träffa innerligt.

Erik Stattin hade jag förmodligen aldrig hört talas om – om det inte vore för att jag bloggar. Erik gillar, som dom flesta människor, att också träffa andra rent fysiskt. Så han och några andra ordnar bloggöl då och då, även om Bloggforum, en fysisk mötesplats som gått av stapeln tre gånger lockat fler. Jag kan ge hur många exempel som helst.

När vi ändå är inne på Erik så fick jag ett mejl i går från honom:

Eftersom jag minns att Sherry Turkle nämndes sist vi träffades, så stötte jag just på en ny artikel av henne hos Forbes:
http://www.forbes.com/free_forbes/2007/0507/176.html
Tips bara!
Erik

Sen läste jag artikeln, som i vanlig ordning (från Sherry Turkle) är otroligt intressant. Inledningen fick mig osökt att tänka på Mötesmodell Uppkopplade som jag skapat. Och en av poängerna jag för fram att uppkopplade möten gör att vi frigör tid för fysiska möten i pauserna. Jag kommenterade om detta hos en bloggare i går (kommer inte ihåg var) som oroades över att hennes paustid gick åt till att ringa och mejla i stället för att prata med folk.

Själv skall jag möta ett gäng hotellfolk i morgon och, tack vare Erik, ett annat gäng informationsspecialister om några veckor. Och så går det vidare. Jag vill ju träffas också. Hur gör du?