Igår annonserade Nielsen att dom tänker börja mäta användandandet av mobiltelefoni. I ett medieperspektiv förstås. I stort är det frågan om ett nytt tjänsteområde som dom kallar Nielsen Wireless. Den första produkten, Mobile Vector, släpps i juli och baseras på information dragen från deras USA-panel ”National People Meter TV”. Senare i år skall produkten utökas till att inkludera enkäter riktade till mobiltelefonanvändare om deras konsumtion av mobilt innehåll.

Jag vet inte vad jag skall tycka om Nielsens grepp. Spontant känns det som för sent, för tunt och för lite insatt (det senare gäller även mig specifikt vad Nielsen gör). Att en så stor aktör 2007 lanserar en produkt för mobil mediekonsumtion tyder inte på snabb anpassning till den förändrade mediebilden. Att dom sen utgår ifrån en TV-panel (som dom redan har) påminner lite om han som letade efter nycklarna under gatlyktan (inte för att han trodde dom fanns där, utan för att det var så lätt att se i lyktljuset).

Men för tunga etablerade aktörer i Main Stream Media känns det säkert tryggt att Nielsen gör nåt. Tryggt och säkert. Frågan är om det är bra och om det är rätt? Vi är många som tycker att man måste våga chansa lite och pröva nya vägar. Inte mer av samma.