Svenska Förläggareföreningen (SvF) ”verkar för en öppen och fri bokmarknad. Vi slåss för upphovsrätten och tryckfriheten och engagerar oss i kulturpolitiken. En annan viktig uppgift är att försvara och synliggöra förlagsbranschens roll i viktiga frågor”.

Idag träffades föreningens styrelse på Vår Gård i Saltsjöbaden. Förmiddagen var vikt åt ”Visioner om framtidens medieprosumenter”. Den blev i form av ett seminarium producerat av Katarina Graffman på Inculture, som alltså bjöd in mig att vara med.

Det blev en enormt intressant förmiddag tillsammans med Eva Bonnier (Albert Bonniers Förlag), Anna Borné Minberger (Bonnierförlagen), Maria Hamrefors (KF-Media, Norstedts, Rabén & Sjögren), Kristoffer Lind (Lind & Co), Ann-Marie Skarp (Piratförlaget), Eva Swartz Grimaldi (Natur & Kultur), Caroline Fellbom Franke (jurist SvF) och Kristina Ahlinder (VD SvF).

Några av deltagarna hade i fredags varit med på Nordiska Oberoende FörlagsFörenings seminarium hos Langenskiölds om Bokbranschens framtid. Jag var inte där, men såg delar efteråt via den arkiverade livesändningen (innan den plockades bort av upphovsrättsskäl, kanske tillfälligt ;).

Hur som, Katarina inledde med att prata om ”Barn och ungdomars förändrade mediebeteenden”. Jag fortsatte sedan under rubriken ”Framtidens medieprosumenter”. Hela tiden flikade alla in med frågor, tankar, känslor, idéer, farhågor utvecklande uppslag. Så det blev alltså fantastiskt kreativa konversationer. Snacka om att jag själv gick därifrån med såväl nya idéer, som svåra frågor att begrunda.

Mina bilder ser ni nedan, hos Slideshare eller ladda ner som pdf (10 Mb). För folk i bokförlagsbranschen verkar Amanda Hocking vara en känd chock. Denne ”okända” 26-åring har ju på kort tid själv skrivit, förlagt och sålt hundratusentals böcker och tjänat miljoner  (tipstack till Johan Ronnestam). Minst lika lärorika är historier som etablerade författare berättar, tex Scott Siegler.