Lite snävt, selektivt och anekdotiskt kanske, men jag anar att crowdsourcing seglar upp som ett växande handlingsalternativ. På kort tid har jag bloggat om mitt experiment på TEDx Stockholm, Word Public Relations Festival 2010 och nu ett par grejor till – i Almedalen.

Dels är det Erik Sellström (driver bla ninget Digitala Staten) som ber om input till hans debattinlägg på seminariet Offentlig Förvaltning 2.0. Så här skriver Sellström:

”Det skulle vara häftigt att få input från dig till mina 10-12 minuter i Almedalen. Vad ser du som viktigt att trycka på? Hur ska vi hantera det jag gärna, lite dramatiskt, kallar den digitala samhällsomvälvningen? Vill du passa vidare något till de som sitter med e-delegationen så kommer Mats Odell att vara på plats”.

Sen är det projektet Makten och Öppenheten. Joakim Jardenberg bloggade nyss om dess smygstart i kommande Almedalen, och citerar bland annat en av initiativtagarna:

”Vi efterlyser nu ett antal förslag till granskningar och/eller databearbetningsprojekt som leder till ökad öppenhet och information om vad våra makthavare sysslar med och har fattat beslut om. Har du idéer, eller vill vara med mycket eller på ett hörn, mejla till makten@makthavare.se (så bjuder vi in dig till vår gemensamma arbetsyta).”

Det sistnämnda verkar inte så öppet (”gemensamma arbetsyta” låter slutet) och verkar gammal (”mejla till”), men det blir nog mer transparent och socialt framledes (jocke roddar ;). I så fall har vi mer kött den crowdsourcade soppan.

Vad heter för övrigt ”Crowdsourcing” på svenska”?

Share
 • Hehe, riktiga iakttagelser. Men du kan vara helt lugn, det kommer att bli helt galet öppet så snart vi får vår shit i ordning. Det har gått fort. Har ju en lugn och skön vecka på Gotland för att sätta ihop paketet, lite mer på riktigt.

  Och klungjobb lär väl det närmaste vi kommer. Låter kanske inte så mysigt ;)

 • Jag är lugn. Tänkte mest du kanske behövde lite pinnar i argumentationsbrasan (naveltanke, för många jag jobbar för/åt har det svårt med öppenheten ;)

  Google (3 träffar) säger klungjobb har med cykling att göra. Dags att omdefiniera? Å andra sidan heter det ju outsourcing…

 • Kravallkreation? (inte så mysigt det heller ;)
  Masskreation kanske…

 • Pingback: Surftips | Doktor Spinn()

 • Vad är det för fel på det gamla hederliga ”grupparbete”?

  (Bortsett från eventuella mellanstadieångestvibbar som man får skaka av sig.)

 • Jag tycker grupp konnoterar en ganska definierad och förutbestämd samling människor. Förutom att grupparbete inte fångar det nya.

  Vad sägs om att leka med ”skock”? Typ ”det här är ett skockjobb”, ”vi skockjobbar ihop den här filmen” eller ”produktionen organiseras som ett skockarbete”.

 • Skock känns inte så koordinerat bara. Men däremot nytt och roligare och frågeväckande.

  Varför inte leva som vi lär och lägga ut förslaget till ”crowden” att tycka till, ännu mer än ett som blogginlägg? Tweetar du förslaget så retweetar jag. :-)

 • Då så, vi flyttar diskussionen hit.

 • Hej, hej,

  Jag syftar till att crowdsourca en hel bok.

  http://twitter.com/sliceonline/status/2420272157

  Jag har skrivit tidigare om pionjärerfarenheter av tidigare experiment här.

  http://andersabrahamsson.typepad.com/blog/2008/10/coverage-wethink-we-are-smarter-than-me-the-long-tail-about-collaborative-bookwriting.html

  Observera att självaste Jimmy Wales inte diggar begreppet i sig. Men jag förstår vad han menar, och har lagt till ”proactive peer2peer” för att göra distinktion som pekar mot Wikipedia.

  Jag i övrigt gillar alliterationer, men det tar jag till den flyttade tråden avs översättningsarbetet.

  Peace,
  Anders

  som mikrointervenerar #almedalen här o där virtuellt från #nkpg, och konstruktivdissade @Westander idag – bara FYI ;)