image [Uppdaterad, se nedan] Fick ett mejl häromdagen. Från The McKinsey Quarterly. Där pushar dom kort och gott för att ”McKinsey Quarterly podcasts allow you to listen to articles on the go”. Strax nedanför fanns länken ”Click here to subscribe to our Quarterly podcasts via iTunes”. (Bortser tills vidare att dom också pluggar sina RSS-flöden).

Lite nyfiken var jag allt, så jag klickade, och raskt hade jag börjat prenumerera . Men jag hade inte tid att lyssna förrän idag (via min mobil eftersom iPodens batteri vart slut). Vill du pröva själv så är länken: The McKinsey Quarterly Podcasts via iTunes (av mig mödosamt manuellt framplockad, eftersom länken i mejlet är det en omdirigering via någon tjänst som håller reda på vem som reagerar på vad i utskicken.).

Spännande satsning

Fascinerande! Här gör minsann en av världens ledande publikationer/konsultorganisationer, när det gäller kunskap kring affärsstrategier, en spännande satsning. Låt oss kolla närmare. Till att börja med verkar det handla om redigerade varianter av artiklarna som man får lyssna på. Kan vara bra att veta, men inget McKinsey andas om.

Konstigt kodat

imageDom säger ”Introducing McKinsey Quarterly Podcasts”. Det äldsta avsnittet i iTunes är publicerat 2003-05-02 (måste vara nåt kodningsfel, eller så menar dom när artikeln publicerades i tidningen). Nästa avsnitt heter ”Learning to let go: making better exit decisions” och publicerades enligt iTunes 2006-05-02. Den artikeln publicerades i textformat på deras webbplats i maj 2006 och då även som nedladdningsbar mp3-fil.

imageDet finns heller inte någon speciell webbsida för själva podden, utan man hänvisas till deras vanliga hemsida. Där finns inte ett ord om någon poddsändning. På samma ställe hamnar man om man i iTunessidan för ”McKinsey on Finance podcast” klickar på ”Web site”.

Dessutom måste man ha iTunes, alla som har en annan poddfångare får klara sig utan. Systerpodden ”McKinsey Global Institute podcast” länkar till www.mckinsey.com/podcasting/, en som det verkar låst sida. Däremot verkar ”McKinsey High Tech podcast” lista avsnitten även utanför iTunes. Då på www.mckinsey.com/clientservice/hightech/. Å andra sidan är avsnitten där inte synkade med dom i iTunes (annan ordning, annat innehåll).

Inget socialt

Till skillnad mot det första avsnittet får vi i senare avsnitt också avslutningsvis veta att det finns fler artiklar på www.mckinseyquarterly.com. Men inte ens i det färskaste avsnittet ”Meeting the challenges of China´s growing cities” (2008-07-24) är det tillstymmelse till inbjudan att kommentera, fråga och konversera. Very Web 1.0 indeed.

Dessutom är det svårt att tipsa andra om podden. Jag fick trixa en del för att få fram den rätta webbadressen. Samtidigt känns det synd att man inte för respektive avsnitt kan hitta originalartikeln.Och det hela är långt ifrån dom tankar om fördelen med att leverera en <embed>-kod som Jeremiah Owyang delar med sig av.

Varierande ljudkvalité

Vidare, avsnitten fram tom 2008-01-03 är i fin ljudkvalitét och läses av speakers av båda könen. Ibland med amerikansk dialekt, ibland med brittisk. I det sjunde avsnittet får vi höra en kvinnlig röst, men det låter som om hon satt på månen och pratade i telefon på 70-talet. Måhända är det en medveten strategi att göra på det sättet. Något som torde få alla med insikt i radioformat att spinna i sina stolar. Eller alla med insikt i poddformat att sucka djupt. Det talade ordet är högst personligt och man bygger omedvetet en relation med dom man hör på. Men här är det nya, okända, röster varje gång. I avsnittet 2008-05-15 dyker det upp en ny röst. Hon kan inte uttala ”McKinsey”, åtminstone inte på ett sätt som låter ens i närheten hur alla andra speakers säger. Ni skulle bara höra hur det låter :-) Nu slipper ni det eftersom McKinsey inte gör det lätt för mig att spela upp ett klipp här.

[Uppdatering 2008-08-26]: Läs gärna diskussionen hos Martin Spanar om att det inte är talsyntes.

Vad har vi lärt oss?

Ja, till att börja med att även McKinsey kan göra, inte bara en utan flera, poddar. Det vill säga dom skapar värde för oss som är intresserade av deras rön. Därmed börjar dom nosa i samma spår som Harvard Business Review och Business Week vandrat i flera år. Sen är det en annan femma hur McKinsey går till väga.

Jag kommer osökt att tänka på skomakaren och hans barn. Om man skall hjälpa sina kunder med affärsstrategier, samtidigt som Webb 2.0 och sociala medier har någon relevans (åtminstone enligt McKinsey), då är det uppenbarligen både en organisatorisk och marknadsmässig utmaning att lära sig hur man gör.