image Vet inte hur relevant detta är i ert nuvarande tänk. Men frågorna nedan bollade jag för några veckor in i ett forum som befolkas av framförallt entreprenörer och investerare. Än så länge är det ont om svar. Det handlar bara om en liten pusselbit, om än central, i en ny form av ekonomi. Bakgrunden är att det jag för länge sedan kallade informationsprodukter (jämför "content management") utgör en allt större del av samhällsekonomin. Det rör sig om musik, bilder, filmer, programvaror, webblösningar, blogginnehåll, med mera.

I det enkla fallet, om man (ex jag) på en webbplats (ex skolmarknad.info) slänger in en Paypal "donate" knapp och det trillar in pengar den vägen, hur fungerar det rent skatte/inkomstmässigt. En aspekt är det taskiga (verkar det som) bokföringsunderlag som Paypal levererar. En annan sak är termen "donation", som enligt svensk lagstiftning inte är avdragsgillt. Det verkar åt båda hållen. För egen del har jag mer tänkt på när jag som företagare egentligen skulle vilja dunka iväg, säg 10 USD, till någon som gjort en juste plug-in jag använder i jobbet. Kan jag då dra av det? Jag vill inte "donera" utan snarare betala lite för en tjänst. Åt andra hållet gäller den som får pengarna. Rent hypotetiskt, men (skatte)mässigt krångligt ser jag skolmarknad.info mer som en idéell verksamhet (även om jag ser det som ett varumärkesbyggande).

Vi kan ju börja med dom enkla frågorna:

1. Om jag med mitt företags-betal-kort "donerar" pengar till en person, är det avdragsgillt? Observera att den som tillhandahåller informationsprodukten alltså inte kräver "betalning" utan ber om en "donation". Det finns ingen faktura och det finns inget regelmässigt kvitto, mer än kanske ett tack-mejl.

2. Om jag via Paypal får in pengar via en "Donationsknapp", hur skall dom beskattas.

Har också bollat frågan till min revisor (stort namnkunnigt bolag) men inte fått nåt svar. För egen del ligger det fortfarande och skvalpar i "jag skall kolla upp det här ordentligt", men har inte hunnit med. Någon som vet läget?