image Vet inte hur relevant detta är i ert nuvarande tänk. Men frågorna nedan bollade jag för några veckor in i ett forum som befolkas av framförallt entreprenörer och investerare. Än så länge är det ont om svar. Det handlar bara om en liten pusselbit, om än central, i en ny form av ekonomi. Bakgrunden är att det jag för länge sedan kallade informationsprodukter (jämför "content management") utgör en allt större del av samhällsekonomin. Det rör sig om musik, bilder, filmer, programvaror, webblösningar, blogginnehåll, med mera.

I det enkla fallet, om man (ex jag) på en webbplats (ex skolmarknad.info) slänger in en Paypal "donate" knapp och det trillar in pengar den vägen, hur fungerar det rent skatte/inkomstmässigt. En aspekt är det taskiga (verkar det som) bokföringsunderlag som Paypal levererar. En annan sak är termen "donation", som enligt svensk lagstiftning inte är avdragsgillt. Det verkar åt båda hållen. För egen del har jag mer tänkt på när jag som företagare egentligen skulle vilja dunka iväg, säg 10 USD, till någon som gjort en juste plug-in jag använder i jobbet. Kan jag då dra av det? Jag vill inte "donera" utan snarare betala lite för en tjänst. Åt andra hållet gäller den som får pengarna. Rent hypotetiskt, men (skatte)mässigt krångligt ser jag skolmarknad.info mer som en idéell verksamhet (även om jag ser det som ett varumärkesbyggande).

Vi kan ju börja med dom enkla frågorna:

1. Om jag med mitt företags-betal-kort "donerar" pengar till en person, är det avdragsgillt? Observera att den som tillhandahåller informationsprodukten alltså inte kräver "betalning" utan ber om en "donation". Det finns ingen faktura och det finns inget regelmässigt kvitto, mer än kanske ett tack-mejl.

2. Om jag via Paypal får in pengar via en "Donationsknapp", hur skall dom beskattas.

Har också bollat frågan till min revisor (stort namnkunnigt bolag) men inte fått nåt svar. För egen del ligger det fortfarande och skvalpar i "jag skall kolla upp det här ordentligt", men har inte hunnit med. Någon som vet läget?

Share
 • Magnus

  Ring skatteverket, dom kan faktiskt svara på sådant.

 • Skatteverket svarar:

  För att få avdrag i inkomstslaget näringsverksamhet krävs att kostnaden har varit nödvändig för intäkternas förvärvande. Om det är frivilligt att betala för en vara är det tveksamt om man kan anse att kostnaden har varit nödvändig och något avdrag bör därför inte medges den som gör en frivillig donation för en vara eller tjänst som är gratis.

  Om den som bedriver en näringsverksamhet har som affärsidé att låta kunden själv bestämma om han vill betala för varan och i så fall hur mycket så är de intäkter personen får från de frivilliga donationerna intäkt av näringsverksamhet och de ska därför redovisas på vanligt sätt. Enbart den omständigheten att man låter kunden välja om och hur mycket han vill betala medför inte att ersättningen blir skattefri.

  Mer information om skattefrågor finns på http://www.skatteverket.se och man kan även ringa till vår skatteupplysning 0771 567 567

 • Magnus, man verkar inte behöva ringa :-)
  Pia, tack för beskedet. Detta är ju kanonintressant. På ett sätt kan man tolka det som att nuvarande skattelagsstiftning är en motkraft till den ”hjälpas åt idé” som håller mycket av open source (öppen källkodsutvecklingen) i gång. Samtidigt borde det ligga i många utvecklares intresse att formulera något som gör att frivilligheten så att säga elimineras för dem som kan dra av kostnaden.
  Alla andra, jag har via bakkanaler (telefon och epost) fått lite förhandsbesked från Skatteverket, och dom hade lovat återkomma när dom stämt av med regelverket och vem som skall uttala sig om vad.